Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Přejezd Kassandra (The Cassandra Crossing)

Pondělí, 14 červenec, 2008 v 20:03. Autor ozzy666

Zní to až neuvěřitelně, ale George Pan Cosmatos – režisér Ramba II, střílečky Cobra nebo hororového sci-fi Leviathan – natočil ještě před tím, než se takhle zvrhl, film se Sophií Lorenovou. Legendární italskou herečkou, která pro světovou kinematografii byla, je a bude veličinou, k níž se můžeme jen po kolenou přibližovat, aniž bychom ji kdy dosáhli. Dnes se pro podobnou situaci těžko hledá příměr, ale je to něco podobného, jako kdyby Michael Bay režíroval Meryl Streepovou ve filmu o ninja-robotech... Jen o 200 % bizarnější.

Evropský snímek Přejezd Kassandra patří mezi katastrofické filmy, oblíbený žánr 70. let minulého století. Vedle Lorenové v něm uvidíme řadu dalších slavných, známých nebo aspoň smutně proslulých hereckých jmen: Richarda Harrise, Martina Sheena, Burta Lancastera, Avu Gardnerovou nebo O. J. Simpsona. Přičteme-li k této plejádě hudbu Jerryho Goldsmithe, vyjde nám, že se opravdu nacházíme v nezvykle dobré společnosti.

Švédští (!) teroristé vniknou do budovy Mezinárodní zdravotnické organizace v Ženevě a chtějí ji vyhodit do vzduchu. Překvapí je stráž, a při přestřelce náhodou zdemolují laboratoř, kde měla americká armáda tajně uložené vzorky biologických zbraní. Jednomu teroristovi se podaří uprchnout, ale je nakažený zmutovaným morem. Protože se chce co nejrychleji dostat zpátky domů, proplíží se v horečce do vlaku na Stokholm. Za několik hodin vojáci zvětří jeho stopu a dojde jim, že celý vlak je od této chvíle jedním velkým semeništěm nákazy. Aby zabránili epidemii a vlastnímu kompromitování, jsou ochotni sáhnout až k nejkrajnějšímu řešení. Tím je rozpadající se most na opuštěné trati v Polsku zvaný přejezd Kassandra.

Film je tak seriozní, jak jen film s podobným katastrofickým námětem může být. Vzhledem k tomu, že se významnou částí odehrává v prostorách vlaku, je zapotřebí, aby taktovku v ruce třímal režisér, jenž si s tímto omezujícím faktem dokáže poradit. A nutno přiznat, že Cosmatos v tomto směru nemá nejmenší problémy. V jeho prospěch hrají samozřejmě i výborní herci. Na druhou stranu je dějové tempo na dnešní dobu přece jen dost volné, a tak plných 123 minut stopáže rozhodně nebude vhodné pro skalní fanoušky Michaela Baye a jeho ninja-robotů.

DVD

Společností Filmhouse u nás vydaný disk má původní širokoúhlý formát, anamorfní přepis, českou a anglickou zvukovou stopu DD 2.0 a české titulky.

rok: 1976
režie: George Pan Cosmatos (Rambo II, Cobra, Leviathan, Tombstone), hrají: Sophia Lorenová (Horalka, Boccaccio 70, Včera, dnes a zítra, manželství po italsku), Richard Harris (Děla z Navarone, Vzpoura na Bounty, Cromwell, Nesmiřitelní), Martin Sheen (Apokalypsa, Enigma), Burta Lancastera (Hájili jsme hrad, Svítání Zuluů, Obchodník s deštěm, Letiště) a O. J. Simpsona (Kozoroh 1, Bláznivá střela)
imdb: www.imdb.com/title/tt0074292/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze