Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

2012 Doomsday

Středa, 16 červenec, 2008 v 20:29. Autor ozzy666

Produkční a distribuční společnost Asylum má v cílové skupině ráda jasno. Obvykle se snaží oblbnout prostého nepřipraveného diváka a nenápadně mu ve videopůjčovně vnutit úplně jiný film, než pro který si původně přišel. Třeba Transmorphers místo Transphormers, Snakes on a Train místo Snakes on a Plane, Street Racer místo Speed Racer, atp. Ani tentokrát neponechala nic náhodě, a podobně jako svůj o rok starší snímek The Apocalypse, i tento precizně zaměřila do řad věřících. Kdo by čekal, že se pod názvem 2012 Doomsday bude skrývat Doomsday Neila Marshalla nebo třeba něco jako SS Doomtrooper, bude asi nemile překvapen.

U křesťanských akčních béček je problém, že pokud nejste s tvůrci na jedné vlně, je dost těžké najít v sobě dost otrlosti a vydržet až do finále. I když mám myslím právo se domnívat, že jsem v tomto směru zažil opravdu hodně, přesto mě celou dobu svrběla ruka a několikrát jsem film málem vypnul. Jen moje profesionální čest mi dovolila to 85minutové utrpení překonat a vydat následující svědectví.

Je rok 2012 a příroda blázní. Naši planetu sužují tornáda, země se rozestupuje a v pralese sněží. Vědci se domnívají, že se rotace Země zpomaluje, ale jejich teorie je příliš chabá na to, aby byla pravdivá. Ti, co „vidí“ dál, vědí přesně, co se děje, a postupně se jim daří o tom přesvědčit i ty, co ještě „neprohlédli“. Nadešel den zkázy – Doomsday. V téže době najde v Mexiku skupinka archeologů starobylý kříž, a několik různých lidí začne mít neodkladnou potřebu vydat se do mayského chrámu v Chichén Itzá. Jeden z vyvolených jde do chrámu odnést onen kříž, jiná jde podle všeho porodit nového mesiáše a další asi čtyři lidi jdou vesměs jen tak. Nakonec naštěstí všechno dobře dopadne, a každý dostane, co si zaslouží.

Vyznění filmu je velmi fatalistické. Producenti se snažili sdělit, že se vše děje z vůle vyšší moci, za nějakým vyšším cílem a že je to pro naše dobro. Rozhodně nemám v úmyslu se zde pouštět do polemiky o pravdivosti tohoto tvrzení, nicméně pokud vám tuto myšlenku každých 10 minut připomene kladná postava s přiblblým vševědoucím úsměvem, nutně to ovlivní plynulost filmu a snesitelnost děje. Nehledě k tomu, že nemám rád poučování a levnou béčkařskou agitku. Hodnocení 1,8 hvězdičky na IMDb tak má řekl bych víc co dělat s iritujícím obsahem než s kvalitou snímku jako takového.

rok: 2008
režie: Nick Everhart (666: TheBeast), hrají: Cliff De Young (Carnosaur 2), Dale Midkiff, Ami Dolenz, Danae Nason
imdb: www.imdb.com/title/tt1132130/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze