Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Vraždy podle Jidáše (Resurrection)

Pondělí, 21 červenec, 2008 v 22:59. Autor ozzy666

Režisér Russell Mulcahy je zářným příkladem toho, že přísloví „první vyhrání z kapsy vyhání“ je pravdivé. Od svého prvního úspěchu v podobě legendárního Highlandera se už nedokázal kvalitou filmu, námětu ani zpracování přiblížit svému nejlepšímu dílu ani na dohled. Ve své podstatě se dá totéž říct i o Christopheru Lambertovi. Oba jmenované svedl posléze osud ke spolupráci ještě dvakrát. Kromě druhého dílu Highlandera to byl detektivní thriller Vraždy podle Jidáše, jenž je předmětem této recenze.

Jde o celkem standardní šablonu o sériovém vrahovi, který zabíjí podle určitého klíče a nechává za sebou policii různé důmyslně šifrované stopy nějak související s Biblí. Takových detektivek byly natočeny stovky. Neznamená to však, že by po sto první nemohl z obehraného námětu vzniknout dobrý film (viz třeba Sedm). Tentokrát hrál navíc Lambertovi a Mulcahymu do karet i celkem slušný rozpočet (asi jako u drahého TV filmu).

Chicagská policie začne ve městě nacházet mrtvoly. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby mrtvoly nebyly všelijak zajímavě naaranžované a neměly uřezanou některou část těla. Jedné chybí ruka, druhé noha, třetí má uříznutou hlavu... Každá z nich má navíc na sobě zvláštní indicii, to aby měla policie šanci odhadnout, který nešťastník připadá v úvahu jako další oběť. Detektiv Lambert vydedukuje, že vraždy úzce souvisejí s Biblí, a posléze dojde ke znepokojivému zjištění, že si šílenec doma z ukradených částí lidských těl sestavuje vlastního Ježíše.

Vraždy podle Jidáše obsahují vše, co podobné příběhy zpravidla obsahují: trauma z minulosti, parťáka, manželku v ohrožení... Nic nechybí, a bohužel ani nepřebývá. Děj je místy dost nelogický, některé situace silně vykonstruované (což mi ostatně přišlo i u Sedm), a to zbytečně sráží jinak vcelku dobrý film. U čistého béčka by se to sneslo, ale v tomto případě to vadí. I tak patří Mulcahyho snímek k tomu lepšímu, co on i Lambert mohou za svou kariéru divákovi nabídnout.

DVD

Disk, který u nás vydal Intersonic, obsahuje širokoúhlý obraz, českou a anglickou zvukovou stopu (obě Dolby Digital 5.1) a české titulky. Z bonusů pak fotogalerii a upoutávku.

rok: 1999
režie: Russell Mulcahy (Highlander, Modrý led, Ricochet, Shadow, Resident Evil: Zánik), hrají: Christopher Lambert (Tarzan, Highlander, Tah jezdcem, Věznice Fortress, Věznice Fortress 2, Southland Tales)
imdb: www.imdb.com/title/tt0142804/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze