Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Wheels of Fire

Pondělí, 25 srpen, 2008 v 20:31. Autor ozzy666

Wheels of Fire patří k té nezřídkavé sortě levných produkcí pokoušejících se těžit z momentálního zájmu publika o nějaký konkrétní subžánr. Přestože film vznikl v polovině 80. let, nejsou jeho hlavní atrakcí nindžové, ale zcela jiný, neméně obehraný stereotyp – postapokalyptický svět Šíleného Maxe. Motorkářsky drsný, čpící nekvalitním benzínem a na hony páchnoucí chlapským potem.

Za vše může původem filipínský režisér Cirio H. Santiago, jenž má za sebou hezkou řádku mimořádných kousků, z nichž bychom si mohli namátkou jmenovat třeba Vampire Hookers, Machete Maidens of Mora Tao nebo Naked Vengeance. Už podle názvů lze usuzovat, že má dobře vyvinutý smysl pro cool náměty. Na filmu se rovněž podílel tehdy začínající skladatel Chris Young, jehož kariéra postupně dostoupala přes Hellraisera až k áčkovým megahitům jako Spider-Man 3 nebo Ghost Rider. Hudba z Wheels of Fire byla posléze použita i v cormanovské B-fantasy Barbarian Queen.

Hrdina, „Šílený“ Trace, narazí v jedné „madmaxovské“ pouštní enklávě na svou mladší sestru Arlie (Lynda Wiesmeierová, Playboy Playmate z červenece 1982) a jejího floutkovského kořena. Floutek si usmyslí, že se zúčastní místní kratochvíle – zápasů, kde se na vítězství vsází vlastní auto. Málem přijde o káru i o život, ale Trace ho zachrání a dá soupeřovi tyčí na budku. Načež se strhne hromadná rvačka a všichni tři musejí prchat. Aby pronásledovatele lépe setřásli, rozdělí se. Arlie s kořenem jsou však překvapeni pohůnky krutého vládce pouště Scourge, přičemž kořen zradí a zhyne, a nebohou dívku odvlečou do padouchova hlavního stanu (doslova).

Trace se vydá sestru vysvobodit, neboť je mu jasné, že když nepřijde včas, čeká jí osud horší než jihoamerický nevěstinec. Na své záchranné misi potká řadu bizarních postav: emancipovanou krasavici – bojovnici Stinger (Laura Banksová) nebo mladou bezbrannou telepatku, kterou na poslední chvíli vyrve ze spárů Sanderů, lidožravých albínů žijících v podzemí. Společně pak dojedou k lidem, kteří stavějí raketu, aby se mohli odstěhovat ze Země. Trace však nemá čas na nesmyslné utopie, musí bezpodmínečně zachránit svou sestru Arlie před zneuctěním. Přijde včas...?

Film nemá moc děj. Především se v něm jezdí v různě bláznivě upravených autech a na motorkách s namontovanými vidlemi. Hodně se v něm střílí a hodně se v něm odhalují ženy. Je velmi levný a celý se odehrává v poušti (ostatně jako Šílený Max), nicméně hraje v něm ohromné množství lidí, což režisérovi dovoluje inscenovat až téměř davové scény. Wheels of Fire je velmi nenáročný, stylový, ve své pokleslosti celkem legrační film, ale co do zábavnosti nijak významně nevybočuje z průměru.

rok: 1985
režie: Cirio H. Santiago (Vampire Hookers, Machete Maidens of Mora Tao, Naked Vengeance), hrají: Gary Watkins, Lynda Wiesmeierová, Laura Banksová, Joe Mari Avellana (Bloodfist, Hon na Orla)
imdb: www.imdb.com/title/tt0088393/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze