Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Bouřlivý mys (Thunder Point)

Pondělí, 01 září, 2008 v 20:54. Autor ozzy666

Stejně jako v případě Windsorského protokolu je hrdinou Bouřlivého mysu opět bývalý terorista IRA, nyní agent Britské tajné služby Sean Dillon. Oba zmíněné televizní filmy vycházejí z knižních předloh anglického spisovatele Jacka Higginse, autora řady thrillerů, mezi nimiž lze např. najít román Orel přistál, který byl v roce 1976 zfilmován režisérem Johnem Surgesem (Sedm statečných).

Přestože byl Bouřlivý mys natočen až dva roky po Windsorském protokolu – a to by svádělo k domněnce, že jde o pokračování – jeho děj ve skutečnosti událostem popisovaným ve Windsorském protokolu předchází. Režii měl opět George Mihalka a v hlavní roli se i tentokrát objeví Kyle MacLachlan.

Bývalý špion Henry Baker najde poblíž Barbadosu potopenou ponorku z II. světové války a v ní kufřík s tzv. Windsorským protokolem – složkou dokumentů, kterou měl Martin Borman odvézt těsně před pádem Berlína do bezpečí. Protokol obsahuje jména nacistických sympatizantů a seznam tajných bankovních kont ve Švýcarsku, určených k obnově Třetí říše. Baker si je dobře vědom vysoké ceny nalezených dokumentů a chce je prodat Britům. Než se však předání uskuteční, má smrtelnou nehodu. Jediný, kdo teď Brity může dovést k dokumentům, je Bakerova nevlastní dcera Jenny. Ale jen tehdy, podaří-li se agentu Dillonovi ochránit jí před dotírajícími nacisty, pro které je Windsorský protokol otázkou života a smrti.

Bouřlivý mys je mnohem svižnější a určitě i drsnější než Windsorský protokol. Pochopitelně není prostý klišé – např. ohrožená dcera se nechce nechat od Dillona ochraňovat a stále mu utíká, dokud se do sebe ve vaně nezamilují. Nemá cenu ani posuzovat věrohodnost příběhu, neboť se jedná o zcela vyfantazírovanou fikci – i když v tomto případě je určitě zajímavější než realita. Film tedy nepřináší nic převratného, ale dá se na něj celkem v pohodě dívat, pokud na něj kladete rozumná měřítka a pokud nečekáte zázraky.

DVD

Disk u nás vydala společnost Urania, obraz je původní 4:3, dabing i originální zvuková stopa ve standardu DD 2.0, nechybějí české titulky.

rok: 1998
režie: George Mihalka (Windsorský protokol), hrají: Kyle MacLachlan (seriál Městečko Twin Peaks, Windsorský protokol, Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu, Roswell), Chris Wiggins (seriál Friday 13th)
imdb: www.imdb.com/title/tt0127932/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze