Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Gwendoline AKA The Perils of Gwendoline in the Land of the Yik Yak

Úterý, 09 září, 2008 v 24:18. Autor ozzy666

Francouzský film Gwendoline je sice inspirován literární, potažmo komiksovou postavou, ale není to ledajaká postava. Nepochází z planety Krypton, neumí létat, střílet z očí blesky, ani jí nepokousalo nic zmutovaného. Jejím nejvýraznějším charakteristickým rysem je, že se velice často ocitá v situaci, která vyžaduje, aby byla co nejpevněji spoutána. Ano, zní to divně, ale její autor John Willie divný byl.

John Willie byl beznadějně posedlý svazováním, takže jeho dílo je jednoznačně zaměřeno na fetišisty s úchylkou známou pod pojmem bondage. Právě to zlákalo režiséra slavné Emmanuelly Justa Jaeckina k natočení lehce úchylného kousku Gwendoline, vycházejícího právě z Willieho komiksové série z 50. a 60. let – The Advenures of Sweet Gwendolyn. Tento fakt je pro správné pochopení filmu zcela zásadní, neboť v opačném případě by divák mohl nabýt dojmu, že si tvůrci tímto způsobem pouze léčili své problémy s erekcí.

Mladá submisivní dívka Gwendoline a její submisivní „french maid“ Beth se ocitají v Číně v přístavu plném zpocených námořníků. Gwendoline se zde snaží chytit stopu svého otce, který zmizel kdesi ve vnitrozemí při honbě za vzácným druhem motýla. Obě dívky se však nedostanou daleko, protože je chytí a sváže jeden místní padouch. Z pout je osvobodí modrooký drsoň Willard, jemuž jde v této fázi hlavně o peníze a už méně o jejich těla. Dívky se tedy před ním plazí a ponižují, až Macho Willard milosrdně svolí, že je do dalekých končin za zmizelým otcem doprovodí. Za neustálého hašteřeni a sexuálního jiskření projdou džunglí a dostanou se do pouště, kde náhodou objeví skryté podzemní město obývané toliko ženami. V jejich čele stojí úchylná a krutá královna, která nechá vetřelce okamžitě svázat, aby se mohli stát obětí jejích sadistických choutek. Naší trojici se několikrát podaří vysmeknout, ale hned jsou zase svázání. Je jasné, že vyváznout bez fyzické poskvrny bude zhola nemožné...

Film má slušný rozpočet, hraje v něm hodně lidí na to, aby se daly inscenovat davovější scény (je vždy dost divné, když Čína působí liduprázdně), a to vše navzdory tomu, že se jedná o pokleslý, až tabuizovaný žánr. Tvůrci se snažili nebrat příliš vážně a celou dobu po divákovi vesele pomrkávají, nicméně humor není právě vytříbený ani vynalézavý, spíš křečovitý. Dokonce lze říct, že na relativně ambiciózní film je poměrně špatně natočený, napsaný i zahraný. Asi jako když Cormanovy svěřenci dostanou k dispozici velký rozpočet, jímž však nedokážou vyvážit nedostatek řemeslného umu.

V titulní roli se objeví Tawny Kitaen, bývalá manželka Davida Coverdalea z kapely Whitesnake, jako služka Beth jí sekunduje francouzská herečka Zabou. Ani odhalené děvy bohužel nedokážou z Gwendoline udělat aspoň průměrný zážitek, nicméně jsou, vedle hezky použitého motivu „Ztraceného světa“, zřejmě hlavním důvodem, proč se o film zajímat.

rok: 1984
režie: Just Jaeckin (Emmanuelle), hrají: Tawny Kitaen (Hra s duchy), Zabou Breitmanová (Jedna nebo dvě ženy), Brent Huff (Oblivion 2: Backlash, Dead & Deader), Bernadette Lafont (Super prohnilí)
imdb: www.imdb.com/title/tt0087903/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze