Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Foxy Brownová (Foxy Brown)

Úterý, 23 září, 2008 v 19:52. Autor ozzy666

Death is too easy for you, bitch!

-Foxy Brown

Není žádným tajemstvím, že dětství Quentina Tarantina je nevyhnutelně spjato s brakovou kinematografií. Jak hodně, jsme měli možnost se přesvědčit v podstatě v každém z jeho filmů – Gaunerech, Pulp Fiction, Kill Billovi, Grindhouse a v neposlední řadě i v Jackie Brownové, kde se mistr krváků vyznává z lásky k blaxploitation. Svůj záměr, natočit tribut tomuto žánru, podtrhl obsazením Pam Grierové do titulní role. Oproti knižní předloze hrdinku záměrně přejmenoval z Jackie Burkeové na Jackie Brownovou, coby odkaz na Grierové slavný film ze 70. let, jemuž je věnována dnešní recenze.

Foxy Brownovou natočil za 17 dní režisér Jack Hill, zodpovědný např. za o rok mladší blaxploitation titul s Pam Grierovou Coffy či za sérii exploitation béček The Big Doll House a The Big Bird Cage, zasazených do tak vděčného prostředí, jakým je ženská věznice. Vedle Pam Grierové (v té nejlepší fyzické formě) v něm uvidíme především televizní herce – Antonio Fargase (seriál Starsky a Hutch), Terry Cartera (původní seriál Batttlestar Galactica) nebo Sida Haiga (THX 1138).

Foxy Brownová měla chlapa, federála jménem Dalton Ford, který byl nasazený jako tajný agent v drogovém podsvětí. Poté, co dostal spoustu padouchů před porotu, přestalo pro něj být na světě bezpečno a byl nucen změnit identitu. To v jeho případě znamenalo kompletní plastiku obličeje. Na chvíli se zdálo, že je nebezpečí zažehnáno, ale věc zkomplikoval Foxyn nezdárný bratr Link, dealující drogy. Protože podsvětí vypsalo na Forda vysokou odměnu, Link ho pohotově práskne, následkem čehož agenta někdo odpráskne. Tehdy se Foxy Brownová opravdu rozzlobí a jde vykonat svou pomstu...

Jediný výraz, který vystihuje film dostatečně precizně, je slovo cool. Všechno je v něm cool. Postavy, muzika, móda... z dnešního pohledu navíc trochu legrační. Pokud srovnáme Hillovu Foxy Brownovou a Tarantinovu Jackie Brownovou, zjistíme, že se oboje nese ve stejném tónu a že při pohledu na „originál“ je třeba přiznat, že Tarantino má žánr opravdu v malíčku. Nehledě k tomu, že jej posunul o kus dál – co se týče násilí, rozhodně. Foxy Brownová má řadu hezkých okamžiků, do kterých lze počítat např. uřezané genitálie v zavařovačce, ale z pohledu dnešního diváka by určitě mohla být akčnější. V podstatě se jedná o normální film, natočený však politicky nekorektně a zcela bez zábran.

rok: 1974
režie: Jack Hill (Coffy, The Big Doll House, The Big Bird Cage), hrají: Pam Grierová (Coffy, Jackie Brownová, Cosi zlověstného se blíží, Věznice Fortress 2), Antonio Fargas (seriál Starsky a Hutch), Terry Carter (původní seriál Batttlestar Galactica), Sid Haig (THX 1138)
imdb: www.imdb.com/title/tt0071517/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze