Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

The Mechanik (AKA The Russian Specialist)

Neděle, 12 únor, 2006 v 24:32. Autor ozzy666

Měla to být tutovka! Dolph Lundgren režíroval film podle vlastního námětu a současně v něm hrál titulní roli... a natáčelo se za pár šestáků v Bulharsku. Tak co jsem odhadl špatně? Kde se stala chyba? Původně jsem do úvodu recenze chtěl napsat něco ve smyslu "až budete ve slovníku hledat slovo pakárna, bude tam odkaz na tenhle film", ale to jsem se šeredně přepočítal.

Lundgren napsal vesměs normální, nepřekomplikovaný příběh: Venkovský automechanik Nikolaj "Nick" Čerenko je bývalý sovětský vojáka zvláštních jednotek Specnas. Při přestřelce, která nijak nesouvisela s jeho rodinou, mu mafiánský drogový boss Saša zastřelí ženu a syna. Nick se pomstí a ustřelí Sašovi obličej. O několik let později žije Nick ilegálně v Americe a opět pracuje jako mechanik. Jednoho dne před dílnou zastaví limuzína, vystoupí z ní starší žena a nabídne mu odměnu za to, když se vrátí do Ruska a vysvobodí její dceru ze spárů překvapivě živého Saši.

Námět představuje obligátní schéma, k němuž však Lundgren přistupuje neobyčejně poctivě. Soustředí se na příběh, nestydí se za klasický způsob vyprávění a rezignuje na přehnanou rambovskou stylizaci. Nic nepřehání, vše je uvěřitelné. Ve filmu se pochopitelně hodně střílí, ale jsme v Rusku, takže to nepůsobí nepatřičně. Nejdeme zde spoustu výborně vymyšlených, natočených a zahraných akčních scén s dobrou choreografií a optimálním načasováním. Dostatečně napínavých a pěkně tvrdých, ale nikoli hloupých nebo exhibicionistických. Lundgren ví, kdy má přitlačit na pilu a kdy zase ubrat, aby nepřestřelil. Nikam nespěchá, ale ani nekličkuje, každý záběr má své opodstatnění. Jeho snímek nese solidní atmosféru, k čemuž vydatně přispívá autentická kamera a dokonalá výprava (kostýmy, reálie). Mechanik je poctivý jak stará kovbojka, takže když v něm zazní dialog –What's the plan? –Kill them all..., nemám důvod ho nebrat vážně. Není odfláknutý jako mnohé z dražších filmů, kdy najatý režisér – rutinér kouká vše co nejrychleji zbouchat, pobrat honorář a vypadnout na golf. A ještě jeden rozdíl tu je – Lundgren má seriozně režisérský talent. Jeho smutně proslulé jméno je bohužel samo osobě zárukou toho, že film nezaznamená větší úspěch a projde bez povšimnutí i DVD produkcí.

Když jsem uvažoval o pakárech, které Mechanikovi udělím, začal jsem někde na třech... abych nevypadal blbě. Protože jsem se vzápětí zastyděl za své předsudky, zredukoval jsem je až na jeden jediný. Ovšem ani pak by to nebylo fér, takže jsem si řekl že nebudu srab a nedám pakár ani jeden. Doufám, že za to nepůjdu do pekla.

rok: 2005
režie: Dolph Lundgren, hrají: Dolph Lundgren, Ben Cross (První rytíř, Odvážné kordy)
imdb: www.imdb.com/title/tt0435696/
hodnocení: 0 pakárů z 5 ...ne, to není tisková chyba

Rubrika Recenze