Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Sluneční děti (Solarbabies)

Středa, 07 listopad, 2007 v 21:59. Autor ozzy666

Protože byly kolečkové brusle v 80. letech součástí teenagerské pop-kultury, není divu, že se hollywoodská studia snažila z tohoto faktu profitovat. Experti z marketingových oddělení dali hlavy dohromady a jejich kolektivní mysl porodila tomu odpovídající produkt, který měl papírové předpoklady vyhovět obecnému vkusu. Ovšem šedá je teorie a zelený strom života. Sluneční děti jsou pěkným příkladem toho, že když je film dementní, nepomůže ani to, že se v něm bruslí víc než v Xanadu.

Je postapokalyptická doba. Lidstvo je zdecimováno, planeta vyschlá a nehostinná. Spousta dětí je bez rodičů a žije v ohromných sirotčincích, kde jsou zlým Protektorátem vychovávány pro službu vlasti. Volné chvíle tráví sportem skateballem – jakýmsi lacrosem na bruslích. Jednoho dne přiletí z vesmíru malá svítící koule, co umí léčit a spoustu dalších kousků. Děti ji najdou, spřátelí se s ní a začnou toužit po svobodě. Obujou brusle – vlastně ty už mají obuté – a vyrazí do pouště hledat lepší místo k životu. Protektorát je jim však v patách.

Sluneční děti představují typický mainstream pro náctileté. I když působí mile kýčovitě a dojemně přiblble, nejsou jinak příliš zábavné ani zajímavé. Hemží se to v nich klišovitými dialogy a jsou předvídatelné i na úrovni jednotlivých scén. Největší slabinou je nenápaditý opatrnický scénář, který jasně hraje na jistotu a urputně se snaží vyhnout replikám, které by člověk v kině slyšel méně než 100krát. Tvůrci se zjevně soustředili hlavně na bruslení. Nicméně, pokud jste nabyli dojmu, že ve filmu tak nějak půjde o výše zmíněný skateball, jste na omylu. To byla jen umělá záminka, jak mládež obout do bruslí.

Režisér Alan Johnson je OK, hudba Maurice Jarra je OK, i herci dovedou odpovídajícím způsobem ztvárnit své úlohy, ale film je prostě bez nápadu, bez šťávy a bez napětí. Přitom měl rozpočet, s nímž se dalo dokázat nepoměrně víc. "Pár chytrých hlav z PLR" ve svých vypočítavých plánech zapomnělo na takovou drobnost, jako je smysluplně vystavěný příběh, bez něhož to kupodivu ani na bruslích nefunguje.

rok: 1986
režie: Alan Johnson (Být či nebýt), hrají: Richard Jordan (Loganův útěk, Duna), Jami Gertzová (Twister, Ztracení hoši), Peter DeLuise (seriály Jump Street 21, Strážce moře, Sanctuary), Jason Patric (Ztracení hoši, Narkotika), Sarah Douglasová (Conan Ničitel)
imdb: www.imdb.com/title/tt0091981/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze