Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Kraa! The Sea Monster

Středa, 09 leden, 2008 v 20:45. Autor ozzy666

Kraa! nemá nic společného s vránami, havrany nebo krkavci. Je to jen jedna z dalších taškařic céčkového producenta Charlese Banda, pojednávající o příšerách z dalekého vesmíru. Podle mého, vycházejí jeho ultralevné ochotnické produkce ze srovnání např. s filmy od Cormana nebo společnosti Asylum, se ctí. Často jsou nápaditější, poctivější, hravější a mají přesně tu správnou dávku sebeironizujícího humoru a serióznosti. Prostě bývají optimálně vyvážené.

Kraa! vznikl – co se týče výpravy, nikoli příběhu – na základech o dva roky mladšího Zarkorra. I on je pojat ve stylu klasických japonských katastrofických filmů z 50. – 60. let, v nichž hraje hlavní roli nestvůra podobná Godzille, takže Band mohl bez problému a bez uzardění recyklovat už jednou použité záběry. Ostatně stavba miniatury města, kterou při natáčení Zarkorra podpálil a nechal rozšlapat chlápkem v kostýmu „nestvůry z planety X“, nebyla zadarmo, tak co... Bohužel, právě tyto trikové scény patří ve filmu k nejnudnějším. Jsou pomalé a jsou použity jako příliš častá a zbytečná vycpávka. Než chlápek (v nekonečném zpomaleném záběru) zdemoluje poslední domeček a kopne do posledního autíčka, trvá to celou věčnost.

Lord Doom sídlí na planetě, které hrozí zánik. Vyhasíná jí slunce. Pošle tedy na Zemi obludu Kraa, aby vyhladila všechny obyvatele a připravila ji na příchod nového pána. Kraa je nezranitelná, a žádná pozemská zbraň jí nemůže ublížit. Naštěstí se několik světelných let stranou nachází stanice s posádkou strážců vesmíru (Planet Patrol, viz též stejnojmenný samostatný film). Ti vyšlou Zemi na pomoc malého slizkého tvora jménem Mogyar, nadaného vysokou inteligencí, který dokáže sestavit ultimátní zbraň a zabít Kraa. Tvor přistane v malém bistru, kde se seznámí s držkatou servírkou Almou a motorkářem Bobbym, popíjejícím zde zrovna čaj. Všichni tři pak jdou zachránit planetu, přičemž úsilí jim neustále komplikují zmatení vládní agenti „in black“.

Vlastní děj je sympatický, vtipný a poměrně zábavný. Ale je ho žalostně málo. Brzy po začátku se kompletně vytratí a je nahrazen nudnými dlouhými zpomalenými záběry na již zmíněného chlápka v kostýmu monstra, jak se motá v modelové železnici. Škoda, že Band nezůstal u ústřední dvojice a jejích dialogů.

rok: 1998
režie: Aaron Osborne (Zarkorr) a Dave Parker, hrají: R. L. McMurry, Teal Marchandeová
imdb: www.imdb.com/title/tt0155815/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze