Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Těžký prachy (Hard Cash)

Pondělí, 26 prosinec, 2005 v 21:01. Autor ozzy666

Christian Slater a Val Kilmer. Kde jsou ty časy, kdy oba herci patřili k hollywoodskému mainstreamu a byli obsazováni do filmů, za nimiž stál buď slušný režisér, nebo slušné peníze. V případě Slatera jmenujme třeba nezapomenutelné Jméno růže, kde dělal partnera Seanu Connerymu, nebo Pravdivou romanci z pera Quentina Tarantina. Za Vala Kilmera vzpomeňme na Lucasovo fantasy Willow, nebo Stoneův životopisný snímek Doors, kde výborně ztvárnil legendárního frontmana kapely Jima Morrisona. Obávám se, že časy žní a hodokvasů jsou pro oba nenávratně pryč... a je mi to líto. Dokladem toho budiž právě akční snímek srbského režiséra Predraga Antonijeviče, Těžký prachy.

Vznikl v bulharských studiích a lokacích, a tomu taknějak odpovídá i mdlé nasazení obou zúčastněných. A přitom to rozhodně nejsou špatní herci. Je patrné, že Slater má v sobě víc "drajvu", než kolik předvádí na plátně, a že by dokázal chladné vody své hlavní role pořádně rozčeřit. Kilmerova záporná postava agenta FBI dostala nepoměrně menší prostor na to, aby si vydobyla u diváka nějaký větší respekt. Na ještě menším písečku podává mnohem lepší výkon další hvězda z ústraní, Daryl Hannah (Kill Bill). Škoda, že poměrně dobře vymyšlený příběh trpí vcelku nevzrušivou režií, která mu nedodá tolik potřebnou šťávu. Většina postav představuje sterilní typy, vypouštějící hlášky, které se od nich dají víceméně očekávat. Občas se sice pokoušejí o tarantinovsky vypointované a drsně mrazivé dialogy, ale ty vyznívají spíš do prázdna. Ke konci ztrácí i děj svou počáteční lehkost a nápaditost...

Po nevydařeném kšeftu se vrací zloděj a podvodník Thomas Taylor z vězení. Pobyt za mřížemi ale nebyl tak dlouhý, aby ho odradil od další akce, která má vydělat 2 miliony dolarů. Zosnová celkem hezky vymyšlenou vykrádačku sázkové herny, ale naneštěstí překříží plány zkorumpovaným agentům FBI. Ani Taylorově manželce a potažmo jejich přemoudřelé dcerce se nepozdává, jak tatínek shání peníze. Nemluvě o jeho chamtivých kumpánech a komických rusko-kubánských mafiánech se sekerou, kteří mají peníze vyprat. Taylor je v tom zkrátka až pouši, a tak musí zapojit všechny své mozkové buňky, aby se z téhle šlamastyky dostal se zdravou kůží. Aby mohl na všechny udělat dlouhý nos, bude potřebovat pevné nervy a pořádný kus štěstí. Bude je mít...?

Pakliže jste vděčnými diváky programů akčně-kriminálního ražení, vysílaných kolem půlnoci na TV Prima, pak není důvod, proč by vás tahle pakárna měla překvapit.

rok: 2002
režie: Predrag Antonijevic, hrají: Christian Slater, Val Kilmer, Daryl Hannah
imdb: www.imdb.com/title/tt0248640/ 
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze