Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Cypher

Úterý, 14 únor, 2006 v 24:43. Autor ozzy666

Hororové drama Kostka považuji za jeden z nejzajímavějších filmů posledního desetiletí. Už proto, že spoustu zvídavých diváků donutil po odchodu z kina okamžitě sednout k internetu a pídit se po informacích o faktorizaci velkých čísel. Tehdy jsem si říkal, že bude zajímavé sledovat, s čím se režisér Vincenzo Natali vytasí příště. Bohužel mi tento Kanaďan na dlouho zmizel ze zorného pole, a tak jsem rád, že jsem ho mohl znovu objevit prostřednictvím jeho o pět let mladšího sci-fi Cypher.

Vypráví příběh obyčejného bezvýznamného chlapíka Morgana Sullivana, jenž pro svého zaměstnavatele technologickou společnost Digicorp objíždí různé konference a pomocí záznamového zařízení v propisce nenápadně nahrává všechny přednášky. A protože vás žádná firma nebude slušně platit za tak triviální činnost, musí v tom být nějaký háček. Skutečně, Morgan čas od času zažívá podivné stavy halucinací, výpadků paměti a soustředění. Tehdy se objeví Rita Fosterová, záhadná žena, která zná odpovědi na otázky, které si Morgan Sullivan ještě ani nestihl položit.

Ačkoli nástin děje možná navozuje dojem, že správnou odpovědí je "Matrix", není tomu tak. Byla by však škoda prozrazovat víc. Natali sice nenatočil tak nevšední záležitost, jakou byla Kostka, ale přesto se jedná o velmi příjemné, atmosférické a napínavé sci-fi. I když má děj jen povlovný spád, nenudí a hravě udrží vaši pozornost, třebaže rozptýlenou jedním či dvěma lahváči. Pečlivě budovanou a do poslední chvíle skrývanou pointou hodně připomíná povídky Philipa K. Dicka. Přestože vám ona pointa zřejmě dojde dřív, než byl tvůrčí záměr, nic to nemění na faktu, že Cypher patří mezi filmy, kterým se pakár velkým obloukem vyhne.

Ve filmu v hlavních úlohách hrají Brit Jeremy Northam (Mimic, Síť) a Lucy Liu (Charlieho andílci, Kill Bill), ve vedlejší roli se mihne Nataliho spolužák ze střední školy, David Hewlett (Kostka, Stargate: Atlantis).


rok: 2002
režie: Vincenzo Natali, hrají: Jeremy Northam, Lucy Liu, David Hewlett
imdb: www.imdb.com/title/tt0284978/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze