Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Night of the Demons

Sobota, 18 březen, 2006 v 3:23. Autor ozzy666

Možná jste si všimli, že na Pakárnách se recenze masakrických hororů příliš často neobjevují. Dá se říct, že se neobjevují vůbec. Důvod je jednoduchý - protože mě prostě moc neberou. Hodinu a půl sledovat, jak skupinku teenagerů vraždí nějaký maniak s kosou, je zpravidla nad moje síly. Dnes ale udělám výjimku, potvrzující pravidlo. Night of the Demons je totiž hodně povedená taškařice.

Partička složená převážně z neuvěřitelně dementních teenagerů z maloměsta jede slavit Halloween. Protože jsou cool, rozhodnou se pařit v opuštěném strašidelném domě, který před lety fungoval jako pohřební síň. Cestou potkají podobně postiženou trojici, čímž se řady potenciálních mrtvol rozšíří na pěkných deset kousků. Od této chvíle má režisér Kevin Tenney dost materiálu na to, aby uplatnil všechny své nápady a nemusel se držet při zdi. Mládež v domě najde zrcadlo a během seance nevědomky vyvolá rohatého démona. Nikdo však nic nezpozoruje a zábava jede dál. Démon postupně posedne jednotlivé dovádějící teenagery a udělá z nich úchylné vraždící zombies.

Režisérovi se podařilo navodit patřičnou atmosféru a dodat trochu té hrůzy, okořeněné nekomplikovaným humorem. Vzácně dokázal zachovat stísněnou sevřenost interierů domu a sestavit poměrně neočekávané pořadí (a výběr) dorosteneckých obětí. S extrémně krvavými scénami to nepřeháněl (nedojde na motorovou pilu, sekeru, sekáček na maso ani na led), zato zkušeně zařadil dostatek odhalených scén. Odvedl solidní práci i v tom, že zjevně dokázal nadchnout zúčastněné (vesměs podřadné) mladé herce natolik, aby podali adekvátní výkon... nebo možná docílil toho, že jejich výkon v dané situaci moc nevadí. Výsledek je tak v globálu více než snasitelný. Přes nízký rozpočet je potřeba pochválit i vyloženě povedené masky.

Přes tehdejší omezené nasazení v kinech, byl horor komerčně úspěšný, a proto vznikla v letech 1994 a 1997 další dvě pokračování. Ovšem už bez původního režiséra. Ani jedno jsem bohužel neviděl, ale třeba to někdy doženu...



rok: 1988
režie: Kevin Tenney, hrají: Cathy Podewell, Amelia Kinkade, Linnea Quigley
imdb: www.imdb.com/title/tt0093624/
hodnocení: 2 pakáry z 5... osvěžující

Rubrika Recenze