Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Man with the Screaming Brain

Čtvrtek, 23 březen, 2006 v 2:43. Autor ozzy666

Bruce Campbell je oblíbená herecká ikona a vděčné cameo celé řady filmů a seriálů. Jednorázově se objevil třeba v Aktech X, Xeně, Supermanovi, Zločinu v ulicích nebo ve Spider-manovi jeho dlouholetého kamaráda Sama Raimiho. Přestože ho mám jako herce rád, nevybavuji si, že bych ho kdy viděl v hlavní roli opravdového trháku. Jistě, kultovní Smrtelné zlo byl příjemný horor, líbil se mi i relativně nový Bubba Ho-tep či o něco starší seriál Všeuměl. Ale jinak...

Man with the Screaming Brain je jeho autorský počin: napsal k němu scénář, ujal se režie a zahrál si i titulní roli. Až potud je vše v pořádku. Varovné červené světlo se rozbliká ve chvíli, kdy zjistíte, že film produkoval smutně proslulý Scifi Channel. Nakonec, ani to by nemusel být problém, protože Campbell je zvyklý hrát v laciných filmech a mnohé z nich jsou fajn. Jde o to, že Screaming Brain je strašně zhovadilá komedie.

Začátek se odvíjí celkem normálně, a stejně jako třeba v Od soumraku do úsvitu, k zásadnímu žánrovému zvratu dojde až později. Možná ne tak zásadnímu, jako ve zmíněném Rodriguezově filmu, ale přesto podstatnému. Do Bulharska (ano, natáčelo se v oblíbením Bulharsku) přijíždí americký podnikatel William Cole (Campbell) investovat svoje dolary na dokončení sofijského metra. Na cestu z letiště do hotelu si najme ruského taxikáře Jegora (chlápek v teplákách, s řetězem kolem krku a těžkými zlatými hodinkami), a protože je dopravní zácpa, donutí Cole Jegora, aby jel zkratkou přes cikánskou čtvrť. Tam náhodou střetnou taxikářovu bývalou milenku Tatoju (hraje jí Tamara Gorski a je to vážně třída), která dělá shodou okolností pokojskou v hotelu, kam má Američan namířeno. Mezitím šílený bulharský vědec doktor Ivan Ivanovič Ivanov objeví způsob transplantace částí mozku a vyšle svého poskoka Pavla (kašpárek Ted Raimi), aby podnikatele požádal o mecenášský příspěvek. Cole odmítne. Zhrzená Tatoja posléze zabije Jegora a Coleovi nakřápne lebku ocelovou trubkou. Pohotový Pavel oba naloží a odveze k dr. Ivanovičovi, který Američanovi nahradí část poškozeného mozku mozkem mrtvého Rusa. Od chvíle, kdy podnikatel procitne jako dvojjediný mutant s obrovskými neumělými štychy na hlavě, se z docela dobré dobrodružné komedie stává bláznivá pouťová groteska.

Myslím, že i pro někoho, kdo nečekal žádný zázrak, bude tento předěl docela nepříjemný. Vcelku vtipný slovní humor je nahrazen "legračním" padáním, ránami do nosu nebo koulením očima. Pokud však někomu nepřekáží velmi jednoduchý humor a může se uklidnit třeba tím, že je to míněno jako parodie (na něco... nevím na co), asi si v Campbellově filmu dokáže najít to své... Já to bohužel vidím jako pakárnu.

rok: 2005
režie: Bruce Campbell, hrají: Bruce Campbell, Ted Raimi, Tamara Gorski, Antoinette Byron
imdb: www.imdb.com/title/tt0365478/
hodnocení: 4 pakáry z 5... první třetina dobrá, zbytek groteska

Rubrika Recenze