Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Invaders from Mars

Úterý, 25 červenec, 2006 v 2:38. Autor ozzy666

Producentská dvojice Menahem Golan a Yoram Globus, sdružená do skupiny Cannon Group, patří do Pakáren stejně, jako třeba král béček Roger Corman. I když jejich filmy nejsou tak okatě laciné a bídné, svým zaměřením nepokrytě útočí na stejnou cílovou skupinu. Z jejich stáje vzešly známé a úspěšné věci akčních hvězd 80. let – Silvestera Stallona, Chucka Norrise, Dolpha Lundgrena, Michaela Dudikoffa, Jean-Claude Van Damma, Charlese Bronsona... Úctyhodné defilé!

Tentokrát se však nebude jednat o snímek některé ze jmenovaných veličin, nicméně známé jméno v něm přesto zazní. A dokonce hned dvě. Obludy vznikly ve studiu Stana Winstona (Terminator, Predator, Jurský park) a režii měl Tobe Hooper, zodpovědný např. za Spielbergovu duchařinu Poltergeist. Hooper dostal za úkol volně zpracovat stejnojmenný sci-fi horor z 50. let. Ovšem za větší peníze, s lehkým nadhledem a s úctou k originálu. To vše se mu podařilo řekl bych lépe než Timu Burtonovi a jeho retro-pokloně Mars útočí (1996).

Chlapeček z domku na kraji městečka uvidí v noci přistávat UFO. Ráno zjistí, že jeho tatínek, který se byl na místo dopadu podívat, není nějak ve své kůži. Odjede do školy, ale i tam se někteří učitelé a žáci chovají divně. Když se divně začne chovat i maminka, je mu jasné, že má problém. Vydá se pátrat a zjistí, že za vším vězí mimozemšťané, kteří z lidí – pomocí velice hnusného zařízení s jehlou – dělají poslušné loutky. Za přispění školní zdravotní sestry se vydá hledat pomoc na nedalekou vojenskou základnu. Marťani jsou mu však stále v patách...

Invaders from Mars jsou příjemně oddechové pokoukání se solidní výpravou, a docela obstojí i sami o sobě. Ne jen jako film, který se se spikleneckým pomrkáváním v oku odkazuje na něco, co je přes 50 let staré, americké a co u nás prakticky nikdo nezná. Režisér dokázal do snímku napumpovat tu správnou šťávu a zařadit adekvátní rychlost – díky tomu si divák může užít lehce nadprůměrnou jízdu.

rok: 1986
režie: Tobe Hooper (Texaský masakr motorovou pilou, Poltergeist), hrají: Hunter Carson, Karen Black
imdb: www.imdb.com/title/tt0091276/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze