Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

The Ceremony

Čtvrtek, 24 srpen, 2006 v 1:27. Autor ozzy666

Nemyslím, že bych chtěl na Pakárnách recenzovat filmy, které hraničí s domácím videem. Sice jsou to strašné pakárny, ale ne takové ty "opravdové". Prostě jsou to jen výplody několika nemohoucích nadšenců, co mají dojem, že natočit dobrý film je sranda, zvlášť když jsou přesvědčeni o svém talentu. Takové věci jdou totálně mimo mě. The Ceremony je dílko, které se opravdu pohybuje na pomezí kinematografie a tzv. kinematografie. Protože mi bylo líto to vypnout, dojel jsem ho až do konce. A zážitek to byl rozhodně silný, nikoli však dobrý...

Jako snad všechny religiózní horory je i tenhle tak nějak vznešeně nablblý. Ačkoli není zle vymyšlený, otřesná je realizace (přes nepochybné nadšení tvůrců). Jde o to, že v nebi začne anděl žárlit na Ježíše, až se Bůh rozhněvá a svrhne ho za trest na zem. Padlý anděl se dostane pod vliv Satana, stane se zlým a škodí lidem. Pak se ho podaří lapit a uzavřít do jakési skříně. Skříň se předává z generace na generaci, až skončí v držení dívky jménem Sylvie. Té se zdá nespravedlivé, že má doma důkaz o boží existenci a nemůže se o něj s nikým podělit. Jednoho dne to už nevydrží, pozve do svého domu několik věřících mladých lidí a odhalí jim své tajemství. Aby anděl během zjevení nikomu neublížil, je třeba provést určitý obřad se svíčkami a tak... Ceremonie se však zvrtne a padlý anděl se dostane na svobodu. Vzápětí zazní ona magická věta, které zde prostě nemohla chybět: "Musíme se rozdělit." Následuje postupné vyvražďování a snaha anděla převzít vládu nad světem.

Vážně to není až tak zle vymyšlené, dokonce tam vybuchují hlavy. Po technické stránce je The Ceremony ale bolest. Obyčejně si takových věcí jako střih nevšímám, dokud nemám pocit, že probíhá náhodně. Hudba prakticky chybí. Kdykoli ve filmu zazní aspoň jeden syntezátorový akord, hned je znát, jak to dramatizaci scény prospívá. Na herecké výkony by perfektně seděl příměr "oživlá dřeva". Kromě Satana tam samozřejmě nehraje nikdo známý.

Z obrazovky je vidět nadšení a zanícení autorů, kteří měli zjevně obrovskou slabost pro žánr. Že jim chybí talent se bohužel nedá přehlédnout ani u takto nenáročného a levného filmu. To ovšem "režisérovi" Joe Castrovi nemohlo zabránit v tom, aby svého koníčka dále nerozvíjel (Terror Toons, Blood Sisters, Maniacal). Tihle lidé to mají jako terapii.








rok: 1994
režie: Joe Castro, hrají: oživlá dřeva
imdb: www.imdb.com/title/tt0147972/
hodnocení: 5 pakárů z 5... tj. ukázková pakárna

Rubrika Recenze