Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Venom

Pondělí, 23 říjen, 2006 v 23:35. Autor ozzy666

Vždy, když mě čeká horor pro mládež, dlouho se ošívám, než najdu odvahu se do něj pustit. Šablonovité vyvražďování teenagerů s otevřeným koncem mě prostě unavuje, takže sledování podobných záležitostí beru jen jako svou "čestnou pakárenskou povinnost". Smutnou pravdou je, že ve Venomu se vyvražďuje ostošest...

Děj nás přivádí do zapadlého jižanského městečka s dostatečnou zásobou pohledných mladých lidí. Řetěz tragických událostí se začne odvíjet v noci, kdy babička jedné z místních dívek vykope na starém kreolském hřbitově kufr plný hadů. Jako kněžka woodoo ho tam kdysi sama ukryla, protože do hadů přenesla šílenství maniaků, které v průběhu uplynulých let léčila. Teď se zde má stavět a hrozí nebezpečí, že by se zlo dostalo na svobodu. Náhoda tomu chtěla, že vědma má autonehodu, a hadi "smrtelně" pokousají neopatrného lopatu s vyprošťovacím tahačem. Ten se záhy promění ve vraždící monstrum (lopata, ne tahač). Zastavit ho nebude jednoduché, protože brokovnice má jen dočasný účinek a vnučka je stran woodoo teprve začátečnice.

Námětově je Venom rozehrán poměrně zajímavě, a kdyby se tvůrci přidrželi motivu woodoo a dali mu v kontextu příběhu nějaký hlubší smysl, mohlo to dopadnout lépe. Postupné zabíjení obětí děj nikam neposouvá, takže je počáteční premisa zbytečně promarněná a film degraduje na prostou vyvražďovačku. Přitom je natočen zručně. Určitě je třeba si povšimnout velmi povedené kamery. Záběry jsou vynalézavé a efektní, nikoli však podbízivé.

Škoda, že scénář není méně přiblblý a více napínavý. Bezradnost jeho autora korunuje konec hororu, který mi připomíná situaci, kdy vyčerpanému hudebníkovi dojde ve finále inspirace, vidí, že jeho sólová improvizace nikam nevede, a výstup v nejbližší vhodnou chvíli ukončí.

rok: 2005
režie: Jim Gillespie (D-Tox, Tajemství loňského léta), hrají: Agnes Bruckner, Jonathan Jackson (Jízda na střele)
imdb: www.imdb.com/title/tt0428251/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze