Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Noční letec (The Night Flier)

Středa, 08 listopad, 2006 v 22:17. Autor ozzy666

Noční letec je opět jedním z nekonečné řady filmových přepisů děl Stephena Kinga, v tomto případě se jedná o povídku ze sbírky Noční můry a snové výjevy. Kniha u nás vyšla v roce 2004, ale byla rozdělena na dvě samostatné části, takže pokud byste si je chtěli sehnat, pátrejte po titulech Dolanův Cadillac a Pátá čtvrtina. V každém z nich je pár docela dobrých kousků. Např. podle povídky Zuby natočil Kingův "dvorní" režisér Mick Garris film Quicksilverova dálnice.

King s oblibou nechává postavy přecházet z jednoho románu do druhého. Někdy jsou hlavní, a tedy pro děj důležité, jindy vedlejší až nepodstatné. Hlavní postavou povídky Noční letec je neodbytný bulvární novinář z časopisu Vhled Richard Dees, který se na několika stránkách objevil už v Mrtvé zóně. Tentokrát se Dees pokusí patřičně barvitě vylíčit počínání záhadného sériového vraha na jeho krvavých nočních eskapádách. Bezskrupulozní reportér už dlouho neulovil žádného pořádného sólokapra, a přitom by se rád vrátil na titulní stránku s něčím opravdu výživným. Sebere téma mladé kolegyni Julii a pustí se po stopách člověka, co si zjevně myslí, že je upír, létá ve své černé cessně z místa na místo a masakruje malá venkovská letiště. Za několik dní se Dees dostane hodně blízko, tak blízko, že to tajemnému cizinci se zálibou v chlemtání lidské krve začne být nepříjemné.

Příběh nekopíruje svou předlohu příliš věrně, a to je dobře. Povídka není dlouhá ani košatá, je tak jednoduchá, jak jen může být. Režisér Mark Pavia, jenž se rovněž spolupodílel na scénáři, rozumně obohatil vyprávění o postavu Julie, z Deese udělal většího zmetka a zcela změnil konec. To vše k dobru věci, protože Letec tak dostal větší hloubku tam, kde by poměrně plochá povídka film neutáhla.

Noční letec je takový nenápadný film. Život vám asi nezmění, ale příjemně se sleduje a chvílemi je docela napínavý. Jako mnohá z Kingových adaptací nepostrádá psychologický rozměr (jenž není z 75 % původní). Hlavní roli velmi dobře ztvárnil Miguel Ferrer (seriál Městečko Twin Peaks), a přestože nepředvádí vyloženě herecký koncert, s jeho výkonem snímek stojí a padá. V tomto případě stojí více než pevně a spolehlivě.

rok: 1997
režie: Mark Pavia, hrají: Miguel Ferrer (seriál Městečko Twin Peaks, RoboCop, Hlubinná hvězda 6, Svědectví)
imdb: www.imdb.com/title/tt0119784/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze