Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Vesmírný lovec (Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone)

Úterý, 07 listopad, 2006 v 22:24. Autor ozzy666

Rodák ze slovenského Komárna, režisér a producent Ivan Reitman je zatížený na rodinné komedie. Rodinný faktor v nich většinou převažuje, takže nejsou příliš chytré a často ani vtipné. Výjimkou potvrzující pravidlo jsou legendární Krotitelé duchů, na nichž se však zásadně podepsal scénář Harolda Ramise a Dan Aykroyda. Dnes recenzovaný Vesmírný lovec dobře zapadá do Reitmanovy obvyklé koncepce, a od srdce se zasměje asi jen ten, komu ještě nezevšedněl vousatý vtip o otevřeném kanálu a slupce od banánu.

Tři dívky ze zničené výletní kosmické lodi přistanou v záchranném modulu na cizí planetě. Terra 11 je místo vyprahlé, nehostinné a divoké, leč obydlené. Zbytkům postapokalyptické populace zde despoticky vládne mechanoidní mutant Overdog (Michael Ironside). Za záchranu dívek je okamžitě vypsána odměna 3 tisíc megakreditů, což se více než hodí zadluženému dobrodruhovi Wolffovi, kterého upomínky věřitelů pronásledují i v kosmu. Vydá se tedy na planetu zkusit štěstí. Brzy po přistání narazí na starého známého lovce odměn Washingtona (Ernie Hudson) a především na otravnou náctiletou Niki, která však zná cestu do "zóny".

Dialogy nejsou právě ukázkou originality filmu a klišé jsou spíš otravná, než aby ctila žánr. Tím pádem ani humor není moc nápaditý. Těžko narazíte na situaci, kterou byste už někde neviděli a na vtip, který byste někdy neslyšeli, který by vás překvapil, a tedy rozesmál. Přičteme-li k tomu stejně nevynalézavý příběh...

Docela hezky vymyšlené jsou různé bizarní dopravní prostředky – železniční plachetnice, trysková rogala nebo parní sněžný pluh. Převážně televizní režisér Lamont Johnson ale není žádný mistr akce, takže všechny tyto propriety přijdou vesměs nazmar. Potenciálně zábavná mohla být scéna v "dungeonovském" bludišti, ale je prostě mizerně natočená. Ostatně jako celý film.

rok: 1983
režie: Lamont Johnson, hrají: Peter Strauss, Molly Ringwald, Ernie Hudson (Ghostbusters), Michael Ironside (Hvězdná pěchota, Total Recall, seriál V)
imdb: www.imdb.com/title/tt0086346/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze