Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

The Return of Captain Invincible

Pondělí, 13 listopad, 2006 v 22:38. Autor ozzy666

Většinou mám radši normální filmy o superhrdinech než komedie. Ne, že bych měl – s čestnou výjimkou Rychlých šípů – v oblibě komiksy, ale obvykle se u parodie prostě nezasměju. I parodie by měla být vtipná ze své podstaty a ne proto, že někoho nebo něco paroduje. V případě "Návratu Kapitána Nepřemožitelného" se navíc jedná o fiktivního hrdinu ze 40. let a jeho klopotný návrat k zašlé slávě.

Asi nejlepší částí filmu je, když se Kapitán Nepřemožitelný (Alan Arkin) prostřednictvím stylizovaného dobového dokumentu představuje. Vidíme, jak za II. světové války doprovází spojenecké letecké svazy a jak pomáhá sundávat nepřátelské stíhače, jak se nešťastným německým pilotům legračně motá před zaměřovačem a znemožňuje jim výhled. Amerika ho oslavuje jako národního hrdinu. Bohužel jen do smutně proslulých 50. letech, kdy je během mccarthystického období "honu na čarodějnice" obviněn z neamerické činnosti a pro svou podezřele červenou pláštěnku označen za komunistu. Kromě toho je mu předhazováno narušování amerického vzdušného prostoru bez platného povolení a nošení spodního prádla na veřejnosti (řeč je o jeho přiléhavém super-trikotu).

Po této hořké zkušenosti se uchýlí do mírumilovné Austrálie, kde se z něj stane vágus. Zde žije až do 80. let. V té době začíná Ameriku sužovat jeho odvěký rival Mr. Midnight (Christopher Lee), jenž disponuje hypnotickými paprsky, kterými obluzuje lidi a přivádí je pod svou nadvládu. Současný prezident USA (kdysi velký Kapitánův obdivovatel) musí rychle najít řešení, a jak se zdá, jedinou jeho nadějí je zhrzený a zapomenutý Kapitán Nepřemožitelný. Nakonec ztroskotance najdou a přemluví ho, aby opět nezištně pomohl. Problém je, že superhrdina je trochu z formy, vypadává mu paměť a ve výškách nad 1 metr prudce zvrací. Jen náklonnost k policistce Patty mu dodá sil, které potřebuje, aby se postavil protivníkovi, jako je Mr. Midnight.

Humor filmu je průměrný až podprůměrný. Některé scény jsou pojaty jako groteska, jiné jako muzikál. Zazní v něm několik písniček, každá důsledně jiného žánru – gospel, country, disco, swing... (uslyšíme i školený hlas Christophera Lee). Obecně se v něm však děje málo zajímavého a slabý humor děj ještě více protahuje. Na parodickou komedii je to uspávačka k pohledání.

rok: 1983
režie: Philippe Mora (Kvílení vlkodlaků 2 a 3, Žoldák 2), hrají: Alan Arkin (Rocketeer), Kate Fitzpatrick
imdb: www.imdb.com/title/tt0086189/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze