Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

G-Saviour

Středa, 24 leden, 2007 v 21:50. Autor ozzy666

Existuje (prý slavný) japonský kreslený seriál (anime) Gundam, který je jako spousta jemu podobných o tom, jak teenageři řídí ohromné robotické figury a navzájem se jimi masakrují. Seriál je ze 70. let a osobně se necítím dostatečně erudovaný na to, abych se k němu vyjadřoval. Jednak jsem ho nikdy neviděl a jednak to málo anime, kterému se mi nepodařilo vyhnout, mě zkrátka neoslovilo. Pokud se najde nějaký kovaný odborník, který by nebyl líný a chtěl by z pozice znalce vnést do problému trochu světla, budu rád. Takhle se musíme spokojit jen s konstatováním, že film G-Saviour je zjevným pokusem japonské produkce uchytit se na lukrativním americkém televizním trhu.

Snímek především již není kreslený a vypadá jako pilotní díl potenciálního mainstreamového seriálu se vším, co k tomu patří. Nenajdeme v něm nic kontroverzního, riskantního, vše je korektní a "takové pěkné". Je ukázkově povrchní, nechybí mu spousta mělkého filozofování a žádné utržené hlavy. Film byl natočen při příležitosti 20. výročí vzniku původního Gundamu a dělal jej (ostatně jako většinu amerických TV produkcí) kanadský štáb. Rozhodně tedy nevypadá jako něco, s čím by měli cokoli společného Japonci, tím méně něco, co se v Japonsku normálně vysílá (znalci vědí).

Hlavní hrdina Mark Curran pracuje na dně oceánu ve výzkumném komplexu Hydro-Gen, kde hledají nové metody pěstování plodin. Na Zemi totiž panuje hladomor, podobně jako na většině obrovských autonomních měst, rozesetých v různých koutech blízkého vesmíru. Jednoho dne se na základnu vloupá vědkyně z města Gaia, Cynthia, a hledá výsledky práce zmizelého doktora Revy. Pokud by se jí podařilo spojit své poznatky s jeho, mohlo by to navždy vyřešit problémy s nedostatkem potravy. Cynthia však padne do rukou Markovu bývalému nadřízenému, plukovníku Jacku Halleovi. Jack a hladomor jsou ochotnými nástroji v rukou despotické univerzální vlády Země, což si záhy uvědomí i Mark a pomůže vědkyni prchnout. Po různých peripetiích se uprchlíci dostanou na Gaiu, ale vojáci jsou jim stále v patách... Schyluje se k megabitvě robotů.

Počítačově renderovaná kosmická šarvátka je po technické stránce docela hezky provedená (i když není moc zábavná). Ale to je asi tak jediné plus, které mě momentálně napadá. Děj je naprosto pitomě a nevynalézavě zpracovaný a scénář dělalo totální jelito – Mark Amato (seriál Mutant X). Pořád přemýšlím, zda by si G-Saviour nezasloužil plný počet pakárů, protože pakárna to je kovaná, ale už jsem viděl i (o něco) nesnesitelnější věci, takže to necháme za 4. A teď rychle pryč, než mě to bude mrzet...

rok: 2000
režie: Graeme Campbell, hrají: Brennan Elliot, Enuka Okuma
imdb: www.imdb.com/title/tt0198123/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze