Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Wargames: The Dead Code

Pátek, 08 srpen, 2008 v 1:23. Autor ozzy666

Válečné hry s Matthew Broderickem a Ally Sheedyovou (Číslo 5 žije) – o klukovi, co se přes modem naboural do mainframu Ministerstva obrany a málem rozjel III. světovou válku, jen proto, že si myslel, že se dostal do počítače výrobce her – jsou jedním z těch filmů, které reflektovaly obrovský rozmach domácích počítačů začátkem 80. let. A vedle Létajícího oka a sci-fi komedie Číslo 5 žije, je to další klasický film, pod nímž je podepsán režisér John Badham. Dnes – po čtvrt století – se sešlo pár chytrých hlav, aby natočily Válečným hrám televizní pokračování.

Jak to dopadlo? Rozpočet je úměrný výpravnějšímu televiznímu filmu, režisér není žádné eso, a scénář je jak z jiného světa – rozuměj ze světa psychicky nemocných. Dokáže nabídnout jen připitomělé postavy a značně hloupý děj. Po technické stránce je samozřejmě nesmyslný, což bych mu ani nevyčítal (protože ani původní Válečné hry nedávaly smysl), ale především postrádá takové to kouzlo, kdy si říkáte, jak by bylo fajn, kdyby tohle všechno bylo doopravdy.

Spojené státy disponují superpočítačem nazvaným Ripley, který byl navržen jako neomylný nástroj v boji proti světovému terorismu. Dokáže přes internet vyhledávat podezřelé osoby a pomocí řízených střel je na dálku likvidovat. To vše zcela automaticky, bez zásahu lidské ruky. Způsob, jakým proces probíhá, je opravdu vypečený (následující pasáž jsem si ve filmu musel pustit dvakrát, abych se ujistil, že se mi nezdá!): Na internetu je nastražená hra – on-line simulátor teroristického útoku na velká americká města. Aby si jí člověk mohl zahrát, musí napřed vsadit dost velkou sumu peněz, ale na druhé straně, když se mu v ní podaří zvítězit, má šanci získat mnohonásobek vsazené částky. Je jasné, že něčemu tak lákavému žádný terorista neodolá a že jedině terorista může být natolik zběhlý v masovém zabíjení, aby se probojoval do nejvyššího levelu.

Ripley ovšem nepočítal s tím, že i obyčejný americký mladík Will může mastit hry stejně dobře jako přeborníci z Al-Kaida a že si může dovolit vsadit velmi vysokou částku, protože se stará o internetový bankovní účet jednomu syrskému staříkovi ze sousedství, který nerozumí počítačům. Will je tedy označen za teroristu a Ripley na něj a na jeho kamarádku Annie pošle (zatím jen) vládní agenty. Dvojice nakonec prchne před superpočítačem do Kanady, kde se jí dostane nečekané pomoci od Dr. Falkena a jeho obsoletního počítače WOPR (s nímž hrál Broderick v prvním dílu piškvorky).

Wargames: The Dead Code je jen další imbecilní film o mladých hackerech. Děj je enormně hloupý, jinak vše ostatní v něm je standardní televizní řemeslo. Trochu působí jako pilotní epizoda k neexistujícímu seriálu. Klišé jsou v něm použita tím nejotravnějším způsobem – např. hlavní hrdina má kamaráda, samozřejmě vtipálka, který zde plní podobnou funkci jako mluvící mývalové a veverky v animovaných filmech pro děti. Jde opravdu o tristní zážitek, a rozhodně nemám radost, že jsem se ho dožil.

Pozn.: Pro fanoušky Hvězdné brány bude možná zajímavé, že se ve filmu objeví product placement na zatím neexistující on-line hru Stargate Worlds.

rok: 2008
režie: Stuart Gillard (Želví nindžové III), hrají: Matt Lanter (Disaster Movie), Amanda Walsh, Colm Feore (Riddick: Kronika temna)
imdb: www.imdb.com/title/tt0865957/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze