Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Hrůzná noc (Fright Night)

Pondělí, 11 srpen, 2008 v 23:10. Autor ozzy666

Tom Holland toho v životě nenatočil mnoho, ale to, co natočil, většinou stálo za to. Svůj první a neobyčejně úspěšný film Hrůzná noc napsal a režíroval poměrně pozdě, až ve svých 42 letech. Po něm následovalo několik dalších filmů, vesměs s hororovou tématikou, z nichž nelze přehlédnout kultovní postavičku Chuckyho z Dětské hry, případně adaptace novel Stephena Kinga Časožrouti (Langoliers) a Zhubni! (Thinner).

Hrůzná noc vychází z klasického konceptu hororů o novém záhadném sousedovi, který se přistěhuje do domu, jenž sousedí s domem zvídavého školáka. Ten brzy pojme podezření, že se sousedem není vše v pořádku, šmejdí po domě a zjistí, že soused je marťan, sériový vrah, upír nebo vlkodlak. Koncept není původní a objevuje se v různých obměnách přinejmenším od 50. let. I když Noc hrůzy není tak zcela původní, sluší já áčková produkce, kvalitní režisér a schopní herci (např. Amanda Bearsová ze seriálu Ženatý se závazky, Chris Sarandon nebo Roddy McDowall).

Vedle do domu, kde bydlí kluk Charley Brewster, se v noci přistěhují dva cizí chlápci s rakví – nejspíš gayové. Brzy na to vzroste v okolí počet vražd. Charlie občas vidí, jak chlápci z domu vlečou podezřele velký pytel, vidí, jak k nim chodí lehké děvy, které jsou posléze nalezeny mrtvé, a jednou dokonce oknem pozoruje, jak se jeden ze sousedů chystá zabořit dlouhé tesáky do obnaženého hrdla své nic netušící oběti. Chlápek (Sarandon) je upír. A protože ví, že kluk ví, oznámí mu, že ho příští noc holt bude muset zabít. Kluk se poleká a pošle na upíra (a na jeho lidského poskoka) policii. Ale ta mu samozřejmě nevěří. Snaží se tedy honem něco vymyslet, a v zoufalství jde za televizním upírobijcem, který uvádí pásmo levných starých hororů Fright Night. Ovšem ani ten mu nevěří, a nevěří mu dokonce ani jeho přítelkyně Amy (Bearsová). Ta je navíc podobná upírově dávné lásce, takže Charlie musí bojovat nejen o holý život, ale i o Amy, kterou se mu chlápek chystá odloudit.

Hrůzná noc je neobyčejně zábavná, dobře napsaná, bez hluchých míst, strašidelná a současně i trochu potrhlá. Je to dobře vybalancovaný horor na klasické téma, obohacený o tehdejší dobové prvky. Osvědčené schéma, které nezklame, když se dobře natočí. Úspěch filmu podnítil vznik pokračování Hrůzná noc 2, v němž Toma Hollanda nahradil režisér Tommy Lee Wallace (To).

rok: 1985
režie: Tom Holland (Dětská hra, Zhubni!, minisérie Časožrouti), hrají: William Ragsdale, Chris Sarandon (Princezna nevěsta, Dětská hra), Amanda Bearsová (seriál Ženatý se závazky), Roddy McDowall (Planeta opic)
imdb: www.imdb.com/title/tt0089175/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze