Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dotek Medusy (The Medusa Touch)

Pondělí, 15 září, 2008 v 22:41. Autor ozzy666

Britsko-francouzský koprodukční Dotek Medusy byl jedním z řady „západních“ filmů, které v 70. letech běžely v československých kinech a zaznamenaly slušný ohlas. Vznikl pod taktovkou režiséra Jacka Golda na motivy stejnojmenného románu Petera Van Greenawaye a může se pochlubit na tehdejší dobu hvězdným obsazením v podobě Richarda Burtona (Kam orli nelétají) a u nás mimořádně populárního „rozhněvaného muže“ Lino Ventury (Valachiho svědectví).

Jack Gold nebyl v našich kinech ani na televizních obrazovkách nováčkem, protože před Dotekem Medusy mělo premiéru jeho neméně známé drama z I. světové války Stíhači, na start! s Malcolmem McDowellem a Christopherem Plumerem. V Meduse si vedle dvou hlavních hvězd – Burtona a Ventury – zahráli především Lee Remicková (Přichází Satan) a v menších úlohách Jeremy Brett (seriál Sherlock Holmes), Derek Jacobi (seriál Já, Claudius) a Gordon Jacskon (seriál Profesionálové).

Francouzský detektiv Brunel (Ventura), který je momentálně u Scottland Yardu na výměnném pobytu, vyšetřuje pokus o vraždu chlapíka jménem Morlar (Burton). Tomu někdo několika údery tupým předmětem rozmlátil lebku. Brunel se snaží vypátrat motiv a postupně zjišťuje, že se kolem Morlara udála celá řada těžko vysvětlitelných smrtelných nehod a katastrof. Morlar si byl tohoto faktu zjevně dobře vědom a navštěvoval psychiatričku Zonfeldovou (Remicková), u níž hledal pomoc ze svého šílenství. Zonenfeldová je pro Brunela hlavním zdrojem informací, avšak zdá se, že ví víc, než je ochotná mu přiznat. Morlar mezitím leží polomrtvý v nemocnici na přístrojích, jeho mozek vykazuje nevídanou aktivitu a katastrofy pokračují...

Dotek Medusy je docela slušný thriller nebo by se spíš hodilo říct vědecko-fantasticko-mystická detektivka. Pro pamětníka bude zápletka notně profláknutá, takže většina jejího kouzla nezapůsobí tak silně, jako před třiceti lety. Film navíc nemá na dnešní poměry takový švih, aby dokázal strhnout i diváka odkojeného Michaelem Bayem. Určitě se však jedná o kvalitní řemeslo a příjemný zážitek, který stojí za to si znovu připomenout.

DVD

Disk u nás vydala společnost Filmhouse ve velmi pěkné remasterované podobě. V původním širokoúhlém formátu, s českou a anglickou zvukovou stopou (obě DD 2.0) a českými a slovenskými titulky.

rok: 1978
režie: Jack Gold (Stíhači, na start!), hrají: Richard Burton (Kam orli nelétají, Nejdelší den, Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Zkrocení zlé ženy, Masakr v Římě, Válečný kříž), Lino Ventura (Valachiho svědectví, Rozhněvaný muž, Svědek, Sicilský klan), Lee Remicková (Přichází Satan, Anatomie vraždy, Telefon), Jeremy Brett (seriál Sherlock Holmes), Derek Jacobi (seriál Já, Claudius), Gordon Jacskon (seriál Profesionálové)
imdb: www.imdb.com/title/tt0077921/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze