Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Bouřlivé pondělí (Stormy Monday)

Středa, 17 září, 2008 v 19:39. Autor ozzy666

O Bouřlivém pondělí se dá říct, že – navzdory tomu, že je obsazen známými herci – patří mezi filmy, které téměř nikdo nezná. Určitě to není tím, že by byl špatný nebo nezajímavý, spíš je až příliš nenápadný. Natočil jej britský režisér Mike Figgis, jehož nejoblíbenější parketou jsou ne zcela pitomé romantické příběhy. Jako příklad si můžeme jmenovat třeba Leaving Las Vegas s Nicolasem Cagem a Elisabeth Shueovou. K „artové“ sondě do mezilidských vztahů mají o něco dál, než by se na první pohled mohlo zdát, nicméně jisté umělecké kvality v sobě nezapřou.

Tentokrát byly hlavní role svěřeny Seanu Beanovi, Mellanii Griffithové, Tommy Lee Jonesovy a vůdčí osobnosti kapely The Police, Stingovi, který si, jak známo, rád občas odskočí z nahrávacího studia na filmové plátno. Bouřlivé pondělí je natočeno stylem Noir, to znamená, že se děj odehrává v pomalém rytmu, v noci, po barech, zní v něm jazz, hodně se v něm kouří a popíjí drahý alkohol.

Americký mafián Cosmo (Jones) chce rozjet byznys v Anglii, a za tím účelem skupuje parcely v jedné z městských čtvrtí Newcastelu. V lukrativní lokaci má svůj jazzový klub i protřelý chlapík jménem Finney (Sting), a přestože na něj Cosmo tlačí, aby podal, Finney nechce. Souběžně s tím se v Newcastelu objeví mladík Brendan (Bean) a nechá se u Finneye zaměstnat jako poskok. Hned první den v práci čirou náhodou narazí na servírku a příležitostnou Cosmovu call girl Kate (Griffithová). Shodou okolností při tom také zaslechne, jak se dvě Cosmovy gorily domlouvají na Finneye, a stihne ho před nebezpečím varovat. To Cosma pořádně rozzuří a rozhodne se přitlačit na pilu...

Bouřlivé pondělí je příjemná náladovka. Když je třeba, je patřičně suché, když je třeba, je patřičně drsné. Slušně natočené, slušně zahrané, avšak emočně trochu rovné. Bez nějakých výrazných okamžiků, které by člověka aspoň na chvíli zvedly ze židle. Film není nudný, fádní, ani unylý, ale určitě by mu v průběhu děje prospělo větší drama. A to nejen ve finále.

DVD

Disk u nás vydala společnost Filmhouse, obraz je širokoúhlý, zvuková stopa anglická a česká (obě DD 5.1), české a slovenské titulky.

rok: 1988
režie: Mike Figgis (Leaving Las Vegas), hrají: Sean Bean (Silent Hill, Equilibrium, Pán prstenů, Ronin), Mellanie Griffithová (Podnikavá dívka, Ohňostroj marnosti), Tommy Lee Jones (Muži v černém, Uprchlík), Sting (Duna, Sbal prachy a vypadni)
imdb: www.imdb.com/title/tt0096180/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze