Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

MacGyver

Sobota, 18 únor, 2006 v 16:16. Autor ozzy666

Bývalý agent MacGyver je po letech strávených v tajných službách, na okruzích formule 1, v horách jako ochránce přírody, a kdo ví kde ještě, unaven. Náhoda tomu chtěla, a on se za dramatických okolností setká se s Peterem Thortonem, šéfem vládní nadace Phoenix. Dobročinné organizace, která řeší palčivé problémy světa. Vynalézá užitečné věci a zařízení, zachraňuje deštné pralesy, výrostkům z ulice dodává inspirující podněty, svrhává diktátorské režimy, pomáhá disidentům z Východní Evropy prchnout do Země svobody... prostě je toho dost. MacGyver se jako nový člen nadace dostává do těch nejzapeklitějších situací, které vyžadují neméně zapeklitá řešení. A protože dával ve škole vždy dobrý pozor a k tomu po večerech studoval všechny známé vědy, dočkáme se třeba toho, jak v chatrči jihoamerické džungle – pod nosem svých strážců - nenápadně a z ničeho postaví motorové letadlo. Dokonalá je i scéna, kdy za divoké jízdy autem v serpentinách přečerpá kapalinu z chladiče do brzdového okruhu, aby mohl bezpečně zastavit. Nesmíme zapomenout ani na to, jak, uvězněn pod lavinou, vyfoukne dutou lyžařskou hůlkou padáček, důmyslně vyrobený z kapesníku, aby na sebe upozornil.

Vymyslet tolik neskutečných situací chce ryzí tvůrčí invenci, a ta scénáristům v tomto případě nechyběla. Z počátku měl každý díl dokonce i tzv. otvírák – scénu s nějakým macgyverovým hrdinským činem. Až tak si dovolili plýtvat nápady. Samořejmě, že je seriál velmi naivní, celkově až – řekl bych – křišťálově průzračný a macgyverovy kousky hodně přitažené za vlasy, ale pokud přistoupíte na tuto hru... S tím, co provádí agent 007 se snad taky nepolemizuje, no ne?

V hlavní roli se objevuje Richard Dean Anderson, jehož poněkud civilní herecký projev z něj nedělá vysloveně vhodného adepta pro úlohu Hamleta, ale na druhé straně mu jeho styl nedovoluje ono teatrální "položení se do role" herců druhé kategorie. I když se na našich obrazovkách objevil v několika málo televizních filmech, mnozí jej patrně znají především ze seriálu Hvězdná brána (Stargate SG-1).

Pilotní díl seriálu MacGyver byl odvysílán v roce 1985. Kuriozní je, že herec, jenž hraje Thortona, hrál tehdy zcela jinou postavu, a v roli šéfa nadace se objevil až později. Dohromady bylo natočeno 7 sezon, to je celkem 139 pokračování. V jednom např. zachraňuje českého disidenta Dubčeka a promluví lámanou češtinou. Při premiérovém vysílání jej Nova úmyslně vynechala a nenadabovala, neboť by prý diváci nemuseli pochopit, že je příběh zavádějící. Poslední regulerní epizoda Fotograf (The Stringer), v níž se náš hrdina setkává se svým dospělým synem, byla v USA uvedena na jaře 1992. Pak se ještě měsíc poté objevila "ztracená epizoda" Hora mládí (The Mountain of Youth). Historii uzavírají dva celovečerní televizní filmy: První docela dobrý Ztracený poklad Atlantidy (The Lost Treasure of Atlantis) a druhý, velmi nepovedený, Cesta do skázy (Trail to Doomsday), jenž má s MacGyverem společné jen jméno a hlavního představitele.

rok: 1985 – 1992
hrají: Richard Dean Anderson, Dana Elclar, Bruce McGill, Teri Hatcher
imdb: www.imdb.com/title/tt0088559/
hodnocení: 0 pakárů z 5... ano, je to pakárna, ale víte, jak to s tou nulou myslím...

Rubrika Recenze