Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Warlock

Čtvrtek, 27 duben, 2006 v 22:30. Autor ozzy666

Opět se dostáváme k jedné z perel konce osmdesátých let - chtěl jsem napsat zlatého věku pakáren, ale ty prokazatelně kvetou v každém věku, takže by to nebyla pravda. Dobrodružný horor Warlock je nicméně pěkným příspěvkem do naší utěšeně se rozrůstající sbírky a to, že se tak povedl, není pochopitelně samo sebou.

V roce 1989 se stahovala mračna nad produkční a distribuční společnosti New World Pictures, kterou v roce 1970 založil a o 13 let později prodal Roger Corman. Ještě na sklonku své existence z ní jako napotvoru vyšlo několik povedených dílek, mezi něž můžeme zařadit třeba Hellraisera II, Elviru či právě zmíněného Warlocka. Pro New World jej dokonce původně produkoval sám Corman. Po kolapsu firmy převzala již hotový film společnost Trimark Pictures (Cyborg 2, Leprechaun).

O co ve Warlockovi jde? Než se děj přenese do současnosti, ocitáme se nejprve v roce 1691. Černokněžník leží spoutaný ve věži a čeká na popravu. Přivolá však na pomoc síly pekel a vírem času se přenese do Ameriky dnešních dnů. Tam ho z minulosti naštěstí pronásleduje jeho trýznitel - lovec čarodějnic Giles Redferne. Warlock přistane v obýváku krasavice Kassandry, zneužije její pohostinnosti a v dobrém rozmaru na ní uvalí zlou kletbu. Dívka začne následkem toho rychle stárnout, a pokud se nestane zázrak, bude do týdne mrtvá. Zázrak se dostaví právě v podobě lovce Redferna, který spolu s Kassandrou vyrazí slizkému Warlockovi po stopě.

Cormanova ruka naštěstí zanechala na filmu nesmazatelné otisky. I proto, že scénář psal David Twothy (Riddick: Kronika temna, Černočerná tma, Vodní svět, Uprchlík), přizpůsobuje se logika scén snaze o znázorňování co efektnějších situací. Hlavně co se týče Warlockova vraždění, vyřezávání, uřezávání, porcování, kuchání... a přitom to prvních pět minut vypadalo, jako že film má ambice (hezká kamera). Dialogy jsou obehrané a jednoduché. Opět je potřeba vypnout mozek, abyste neměli podvědomou snahu pátrat po smyslu toho, co se na obrazovce děje. V případě Cormanových produkcí je pochopitelně zbytečné ptát se, jak je možné, že tvůrcům nepřišly některé scény neúnosně debilní, a nenatočili je jinak. Na druhou stranu je třeba pochválit povedené masky a to, že vybylo na honorář pro Jerry Goldsmithe za hudbu.

Warlock je potenciálně zábavný a nechtěně legrační pop-horůrek, má dobrý spád, s ničím se zbytečně nepatlá a šlape vytrvale kupředu. A kdyby byla klišé v dialozích nepatrně nápaditější a o něco méně únavná, určitě bych při něm ani jednou neusnul.

rok: 1989
režie: Steve Miner (House, Halloween: H20), hrají: Julian Sands (Arachnofobie, Nahý oběd, Dům v růžích), Lori Singer, Richard E. Grant (Příběh z Los Angeles, Hudson Hawk, Dracula)
imdb: www.imdb.com/title/tt0098622/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze