Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Hollow Man II

Čtvrtek, 06 červenec, 2006 v 24:45. Autor ozzy666

Filmy holandského režiséra Paula Verhoevena byly na mainstream vždycky trochu ujeté - sex a násilí jsou ta správná klíčová slova. Ať už je řeč o jeho hollywoodské prvotině Maso a krev, Stopaři, RoboCopovi, Total Recallu nebo typicky Základním instinktu či Hvězdné pěchotě. Mnohé z nich byly svým způsobem přiblblé, ale aspoň v něčem zajímavé. Jeho zatím poslední film Muž bez stínu (2000) byl bohužel už jen přiblblý. Dnes, po šesti letech, měl jako výkonný producent Hollow Mana II šanci vstoupit podruhé do téže řeky a udělat to líp.

Hollow Man II působí dražším dojmem než věci, na které zpravidla koukám. O to víc zamrzí, že pod taktovkou režiséra Claudia Fäha vznikla taková neskonalá blbost, co si zaslouží nulovou toleranci. První půlhodinu jsem vůbec nedokázal definovat, v čem je chyba. Téma je zajímavé, ale co se na obrazovce děje, je prostě hloupé, nudné, otravné a obehrané. Jen s obtížemi si teď zpětně vybavuji nějaké výraznější dojmy.

Ve filmu jde o to, že v tajné vládní laboratoři opět "vyrobí" nového neviditelného muže. Je jím voják zvláštních jednotek Michael Griffin (Christian Slater). Jak si možná pamatujete z prvního dílu, sérum neviditelnosti má vedlejší účinky – objekt je agresivní a tentokrát se mu i samovolně rozpadá tělo, umírá. Uteče proto z laboratoří a najde dr. Maggie Daltonovou, která objevila na ony smrtelné vedlejší účinky protilátku. Mladou vědkyni mají pod dozorem policista Frank Turner a vládní jednotky, které se snaží Griffina polapit. V nastalém zmatku Griffin zabíjí Frankovu parťačku a Frank s Maggie prchají – před neviditelným psychopatem a před vládními agenty, kteří mají s její protilátkou nekalé úmysly.

Trikaři prvotřídně zvládli pohyb osob, jimiž neviditelný smýká a hází a vleče je po zemi. Takové scény vypadají opravdu realisticky a dobře se na ně dívá. O tom je prvních 10 minut, zbytek je jen dokola totéž. Naše dvojice někam prchne, po chvíli se zjeví šílený Griffin, tak opět někam prchnou, zjeví se Griffin, prchnou... až dojde na závěrečný souboj – a to je vážně kuriozita – dvou neviditelných. Nápad je to sice zajímavý, ale hůř se na něj kouká. V této souvislosti se hodí připomenout, že Christian Slater ukáže obličej dohromady asi na 2 minuty, o zbytek se postará jeho neviditelný digitální dvojník.

Hollow Man II je promarněná šance, které dám 4 pakáry čistě ze shovívavosti a za řemeslné provedení. Jinak už o něm nechci nikdy v životě slyšet.

rok: 2006
režie: Claudio Fäh, hrají: Christian Slater (Jméno růže, Těžký prachy), Peter Facinelli (Supernova), Laura Regan
imdb: www.imdb.com/title/tt0469916/
hodnocení: 4 pakáry z 5... tedy téměř plnohodnotná pakárna

Rubrika Recenze