Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Svět řeky (Riverworld)

Úterý, 15 srpen, 2006 v 23:26. Autor ozzy666

Riverworld byl zamýšlen jako seriál pro Sci-fi Channel. Nakonec z něj zbyl jen celovečerní pilot, který si nenašel dost diváků na to, aby se vyplatilo točit další díly. Je to škoda? Dost často s oblibou mluvíme – vědomi si vlastní nezpochybnitelné geniality – o debilních Američanech a jejich přiblblém vkusu. Všechny naše moderní seriály (Ulice, Redakce, Rodinná pouta... ani se mi je nechce jmenovat, protože jsem právě obědval), které vysílají naše televize a které mají s přehledem nejvyšší sledovanost, svědčí vskutku o tom, že vysoko čníme nad prakticky kýmkoli na této planetě. V případě Riverworldu jsem ovšem zajedno s debilními Američany.

Jeff Hale, pilot raketoplánu zahyne při nevydařeném přistání. Podle všeho by měl přijít do nebe, do pekla, nebo nikam, přijde na to, čemu kdo dává přednost. Jeho osobnost se však zrodí znovu, vynoří se z moře na pláži na neznámé pevnině spolu se stovkou dalších lidí. Všichni jsou vyděšení, ale Jeff se chopí iniciativy a zmatené lidi nesmyslně chlácholí, že bude vše v pořádku. Jako velký chytrý táta. V té chvíli mě prvně napadlo, že ho možná jednou začnu nenávidět. Lidé zrozeni z moře jsou ze všech koutů světa a ze všech možných dob – ze Starého Říma, II. světové války, doby kamenné a dokonce jeden mimozemšťan. Jedno však mají společné – ještě před chvílí byli mrtví. Nikdo neví, která vyšší moc je přenesla do neznámého prostředí a jaké s nimi má úmysly. Možná je to jen jedna velká laboratoř, ve které vyšší bytosti studují své "mravence". Co je jisté, že zde vládne mocný Vandal Valdemar. Se svými barbary část nových lidí zotročí a z části udělá vojáky. To si ovšem nenechá líbil římský císař Nero. Zde totiž není žádné vyžrané podsvinče, ale ztepilý tyran v plné síle. Vandalové se z něj z nepochopitelného důvodu posadí na zadek, a tak nováček Nero krutovládce Valdemara – dalo by se říct lusknutím prstu a máchnutím meče – sesadí a stane se z něj úhlavní padouch. V ten moment je naprosto jasné, že si s vámi scénáristé budou dělat, co je napadne. Některým postavám přisoudí chování idiota, jiným vloží do úst přemoudřelá klišé, případně mělká humanistická poselství. Taková sbírka všeho, co mě iritovalo na Star Treku. Jeff Hale tedy bude bojovat s římským diktátorem za demokracii, ale tak, aby to všichni diváci pochopili.

Seriál se měl odvíjet podle stejnojmenné série románů Philipa Jose Farmera, které jsem nečetl, takže si za výsledek nedovolím vinit autora námětu. Vzhledem k tomu, jakou prasárnu udělal Sci-fi Channel např. z Čaroděje Zeměmoří (minisérie Legend of Earthsea, na níž si stěžovala i autorka Ursula Le Guin), nedělám si iluze o tom, kde je zakopaný pes. Je tedy škoda, že pilot nepřešel v seriál? Ani bych neřekl. O jeden debilní seriál víc, nebo míň? Mimochodem, točí se ještě vůbec nějaké jiné...?

rok: 2003
režie: Kari Skogland (Kukuřičné děti 666: Návrat Izáka), hrají: Brad Johnson (Navždy), Jonathan Cake
imdb: www.imdb.com/title/tt0310952/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze