Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Srdce v Atlantidě (Hearts in Atlantis)

Neděle, 24 září, 2006 v 18:16. Autor ozzy666

Srdce v Atlantidě jsou další z adaptací románů Stephena Kinga. Natočil ji Scott Hicks (Sníh padá na cedry, Záře) a obsadil do ní nepřehlédnutelnou hereckou osobnost – Anthony Hopkinse. Hicks s Hopkinsem se dokázali ponořit do kingovy předlohy dost hluboko na to, aby výsledek jejich tvůrčího úsilí odpovídal kvalitě originálu. Jejich film tak patří mezi nejlepší počiny, které podle knih mistra hororu vznikly.

Smrt kamaráda z dětství přivádí fotografa Bobbyho Garfielda zpět do rodného městečka. Návrat vyvolá spoustu vzpomínek na léto, kdy bylo Bobbymu 11 let a do jejich domku se přistěhoval zvláštní nájemník (Hopkins), který svým způsobem ovlivnil celý jeho následující život. Otec mu zemřel a Bobby tehdy žil jen s matkou. Elisabeth Garfieldová se věnovala hlavně sobě a svým zájmům, a ačkoli syna vysloveně nezanedbávala, byl pro ni většinou až na druhém místě. I proto chlapec vyhledával společnost nového nájemníka, pana Brautigana, inteligentního, charismatického a zajímavého muže. Chodil mu číst noviny a měl ho upozornit na divné inzeráty, kdyby by se snad v okolí objevily. Jakoby se někoho obával a před něčím skrýval. Brautiganova tajemná identita nedala Bobbymu spát a časem začala znepokojovat i jeho matku.

Kingova tvorba je velice působivá, když se dobře natočí, a tento typ příběhů mu navíc jde. Co na tom, že děj není převratný. Především není překombinovaný, uměle nenatahovaný a přehnaně vykonstruovaný. Nespěchá, neprozrazuje víc, než musí. Dialogy se neopírají o klišé, mají obsah, hladce plynou a z úst Anthony Hopkinse znějí jako balzám. Jeho přítomnost povyšuje už tak dobrý film ještě o stupínek výš.

Režisér Scott Hicks má cit pro věc. Neutápí se ve zbytečných osobních exhibicích a rádoby efektních gestech a vše pokorně podřizuje potřebám zpracovávané látky. I když jsou Pakárny důkazem, že jsem se nechal dobrovolně zahnat do teritoria pokleslého "umění", musím přiznat, že je nesmírná úleva vidět zase jednou inteligentní komerční film.

rok: 2001
režie: Scott Hicks (Sníh padá na cedry, Záře), hrají: Anthony Hopkins, Anton Yelchin (Nenarozený), Hope Davis
imdb: www.imdb.com/title/tt0252501/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze