Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Trancers

Středa, 01 listopad, 2006 v 20:22. Autor ozzy666

Umíte si představit Helen Huntovou v levném televizním akčním sci-fi? Já až do této chvíle ne. Trancers jsou typickou relikvií 80. let. Je v ní vše: syntetická hudba, plátěné oblečení, pastelové barvy, neony, punk i šílený příběh o mutantech a poldovi z budoucnosti. Studio chtělo původně natočit seriál, což se nezdařilo, a tak film vlastně vznikl spojením dvou televizních dílů. Jen hodně velký optimista by dokázal předpovědět, že bude mít úspěch a dočká se dalších 6 pokračování (poslední bylo natočeno v roce 2002).

Hlavním hrdinou je drsný chlápek Jack Deth (Tim Tomerson). Žije v Angel City roku 2247 a má trauma ze smrti své ženy. Na vině je Whistler, král zločinu 23. století. Ten používá své telepatické schopnosti, aby z lidí dělal poslušné loutky, doslova je dostal do transu – odtud trancers. Ti se pak v pravou chvíli změní v zombie a slepě plní Whistlerovy příkazy směřující k ovládnutí světa. Jednoho dne představitelé městské rady Jackovi oznámí, že padouch použil stroj času a přenesl svou mysl do detektiva Weislinga, který žije v Los Angeles v roce 1985. Jeho úmyslem je zavraždit předky členů rady, a tím jejich potomky vymazat ze světa. Jedině Jack Deth je dost drsný a nemá strach vypravit se do minulosti, aby zabránil hrozící katastrofě. Děj zpestřuje románek s emancipovanou dívkou Leenou (Huntová) a šikovné zařízení, které dovoluje zastavit čas na 10 sekund.

Trancers navozují dojem šestákové verze Blade Runnera, šmrncnutého pouťovou variantou noir. Scénář většinou není dvakrát logický, ale v tomto případě je to jedno, protože příběh má takový ten zvláštně zjednodušující spád. Kdykoli se něco stane, příčina proč se to stalo, je vysvětlena velice briskně, zpravidla krátkým klišé, takže jsme ušetřeni dlouhých nudných rozbředlých dialogů a banalit. Prostě není času nazbyt.

Všechny postavy jsou jak vystřižené podle šablony. Tento fakt uchopil asi nejlépe Tim Tomerson, který Jacka Detha mírně přehrává, což působí mile legračně. Helen Huntová je určitě dobrá herečka a celkem jasně je na ní znát, že patří do vyšší ligy. Bez problému dává své ploché postavě třetí rozměr. Trancers jsou příjemným dobovým sci-fi pro pamětníky, a kdyby nebyla druhá polovina o tolik nudnější než první, určitě by dostali lepší hodnocení.

rok: 1985
režie: Charles Band, hrají: Tim Tomerson (Železný orel, Nemesis), Helen Huntová (Lepší už to nebude)
imdb: www.imdb.com/title/tt0090192/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze