Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Nemesis

Úterý, 14 březen, 2006 v 2:15. Autor ozzy666

Dnes nás čeká akční sci-fi režiséra Alberta Pyuna, Nemesis. Režisér Albert Pyun je podepsán pod relativně známými pakárnami: The Sword and the Sorcerer, Alien from L.A. (ten byl dokonce terčem MST3K), Cyborg, Captain America nebo Kickboxer 2 a 4. Protože jsem jmenované filmy vesměs viděl a byly poměrně strašné, dělal jsem si v tomto směru značné naděje i stran Nemesis.

Děj je dost chaotický. Ne, že by byl tak promyšlený, a tedy překomplikovaný... spíš probíhá náhodně. Základním motivem je oblíbený robocopovský model rozstříleného a znovu sestaveného policajta. Toho našeho - rebelantského kyborga Alexe - dávali dohromady několikrát. V Nemesis jde o jeho vražedný úkol, motivovaný tikající bombou na srdci, pak o další ozbrojené kyborgy, kteří se ho střídavě snaží chránit a zabít, a konečně o jakási důležitá pašovaná data. Ano, je to hodně pestrá směsice. Trochu kyberpunk, trochu všechno možné.

Film je nenápadně stylizován do komiksové polohy: kamera je statická, plochá, střih úsečný, pravidelný, dialogy kusé... jako bychom sledovali kreslená políčka v časopisu. Je ovšem zbytečně rozdrobený, nesoudržný, příběh nemá kostru a špatně plyne. Tvůrci se důsledně drželi cimrmanovského přístupu, a nepracovali s nějakými vedlejšími, tím méně hlavními dějovými motivy. Jako by byl film sestaven ze samých nepodstatných scén. U komiksu to možná funguje, zde ne. S podobně plochými postavami lze úspěšně dělat jednoduché přímočaré akční filmy, ale Pyun se bohužel snaží o pravý opak. Výsledek je pak neosobní a suchý.

Dlouhé záběry kyborgů s rachotícími zbraněmi jsou režírovány průměrně. Krve prýští dost, kulkami obnažené kovové implantáty bezmocně skřípou, oční bulvy visí na potrhaných drátech, roztrhaná těla se plazí každá půlka jinam... ale prostě to nemá ten emotivní náboj. Dějové zvraty přicházejí nahodile, jakoby tvůrcům prolétaly hlavou jen nahodilé myšlenky. Ta, která jim vnukla nápad na scénu, kde si hlavní hrdina pod sebou zuřivě prostřílí (několik pater) podlahu, aby unikl z obklíčení, patří k těm lepším... sice jako vystřiženým z kreslené grotesky, ale lepším. A abych nezapomněl, představitel Alexe, Olivier Gruner, vypadá jako Gojko Mitič (pamětníci vědí).

Nemesis tedy není pakárna podle mého gusta, ale nevylučuji, že její suché a stylizované kyberpunkově-komiksové podání bude někomu naopak připadat atraktivní. Že ovšem vznikly ještě další dvě pokračování, považuji za čirou kuriozitu.

rok: 1993
režie: Albert Pyun, hrají: Olivier Gruner (Narušitel, Crackerjack 3), Tim Thomerson, Brion James (Blade Runner, Nightmare at Noon), Cary-Hiroyuki Tagawa (zloduch z Mortal Kombatu)
imdb: www.imdb.com/title/tt0107668/
hodnocení: 5 pakárů z 5... chaos a nuda

Rubrika Recenze