Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

UKM: The Ultimate Killing Machine

Čtvrtek, 18 leden, 2007 v 24:18. Autor ozzy666

Jak velký umělecký zážitek můžete očekávat od filmu s názvem The Ultimate Killing Machine? Jasně, umění by v něm hledal jen naivní bloud. Takže jinak, jak moc velká šílenost může být něco, co tvůrci pojmenují tak levným a předem odsuzujícím názvem? Je hodnocení 2,5 bodu v databázi IMDB dobrým vodítkem k určení jeho kvality? Po pravdě řečeno, tak enormně nízké hodnocení je pro mě jednou z dosud nevyjasněných záhad světa a vesmíru. Vraždící stroj skutečně nabízí přesně to, co slibuje ve svém názvu, ale nelze mu upřít snahu a především nečekaný režijní talent.

Armády světa se asi nikdy nevzdají svých zvrhlých pokusů o vytvoření supervojáka, a tak je jen logické, že se o to pokouší i ta americká. V podzemních laboratořích pracuje pod velením majora Belvinse (Michael Madsen) šílený vědec s německým přízvukem doktor Stroheim na droze, která má v normálním člověku probudit superschopnosti. Po létech neúspěšných pokusů docházejí projektu vhodní kandidáti a major s doktorem jsou nuceni lovit mezi civilisty. Zorganizují proto nábor mladých rekrutů, z nichž nakonec vyberou čtyři největší lůzry. Než se stačí rozkoukat, zavřou je pod zámek a píchnou jim superlátku. To už začne být podezřelé i takovým troubům, jako jsou Waylon, Buddy, Zoe a Carrie, a pokusí se o útěk. Během něho však omylem osvobodí položivý důkaz posledního nepovedeného experimentu.

Při pohledu na výzkumný "komplex" se nabízí otázka, kam se poděly majorem zmiňované desítky milionů dolarů dotací, protože děj se odehrává (resp. byl natočen) v suterénních chodbách nějakého baráku a ve dvou ušmudlaných místnostech. Navzdory minimalistickému rozpočtu a sevřeným prostorám, je UKM poměrně dobře natočený. Režisér David Mitchell nebere svou úlohu jako rutinní řemeslo, a snaží se... a je pečlivý... a jde mu to. Herečtí představitelé jsou adekvátní a v zásadě nepřekážejí. Madsenovi stačí jet na půl plynu.

Na prostředky, jaké Mitchell měl, se mu UKM povedl, přestože zhruba od půlky se film zvrhne na méně zábavné pobíhání po chodbách, a začne poněkud přešlapovat na místě. Za zmínku stojí i pěkné masky a občasný humor (kterému jsem se sice moc nesmál, ale někomu může přijít vtipný – bez ironie). Každopádně se jedná o svěží dílko, které stojí za to vidět.

rok: 2006
režie: David Mitchell, hrají: Michael Madsen (Bloodrayne)
imdb: www.imdb.com/title/tt0843878/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze