Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Snowbeast

Pondělí, 29 leden, 2007 v 23:39. Autor ozzy666

Představte si, že přijedete do Špindlu a v okolních lesích začne řádit Sněžný muž – nebo spíš sněžná bestie. Na sjezdovkách se ztrácejí lyžaři a výlet na Sněžku skončí krvavou hromadou rozsápaných těl. Naštěstí se mezi větrem ošlehanými správci chat najde pár správných chlapů, kterým není osud nevinných lyžařů lhostejný a vypraví se – s nasazením vlastního života – do hor, nebezpečnou bestii zneškodnit. Hezká představa, co říkáte? Ale zpátky do reality. Krkonoše nejsou Colorado, a Krakonoš má lidi rád...

Děj není nijak komplikovaný. Dvě mladé lyžařsky se vypraví na zasněžené svahy v okolí zimního střediska v Coloradu. Jedna je tak trochu nemehlo a zabije jí sněžná příšera, druhé se podaří prchnout. Dole v městečku jí historku nikdo moc nevěří, dokud nedojde na další mrtvoly. Velitel Horské služby Tony Rill je chytrý a opatrný a pojme podezření, že zabíjení nemá na svědomí obyčejný medvěd. Chce varovat rekreanty, ale městečko čeká velký karneval a majitelka střediska nechce lidi zbytečně děsit (tohle klišé je snad starší než Čelisti). Když se chlupatý běs objeví za oknem tělocvičny, kde právě probíhá školní besídka, nedá se déle tutlat, že vrahem není zahradník. Tony a jeho bývalá přítelkyně Ellen s manželem – švédským běžkařským olympionikem Garem –, na nic nečekají a neprodleně se pustí sněžné bestii po stopě.

Co je na filmu na první pohled patrné, jsou různorodé herecké výkony. U důležitých postav jsou normální, zatímco většina vedlejších postav mluví jako hlasový syntezátor. Natáčení mělo evidentně mizivý rozpočet a nedivil bych se, kdyby kompars hrál skoro zadarmo. Krvavé scény decentně zakryje rudá zatmívačka, což je dobře, protože čím méně z příšery vidíme, tím lépe. Jednou, dvakrát se před kamerou mihne chlápek navlečený do chlupatého kožichu, a není to věru hezký pohled.

Každopádně bych přidělil body za snahu. I když Snowbeast není nic moc, nedá se jednoznačně označit za odpad. Režisér se celkem úspěšně pokouší dát svému dílku patřičnou fazonu. Má regulérní rysy správně vystavěného příběhu a svým způsobem působí téměř dokumentárně – díky kameře (ne, nikdo s ní nekomíhá, tenkrát to ještě nebylo v módě) a díky (ne)hercům. Děj plyne poměrně obyčejně, jako bychom opravdu sledovali skutečné, a tedy nikterak třeskutě zábavné události. Nic není stylizované, vyumělkované nebo podbízivé. Dá se říct, že Snowbeast je takový poklidný milý filmeček na dobrou noc. I když nakonec není tak hrozný, jak vypadá, neodvážil bych se ho doporučit každému... ani kvůli nevšednímu zobrazení aktu bezdůvodného násilí vůči držáku na lyže.

rok: 1977
režie: Herb Wallerstein, hrají: Robert Logan, Bo Svenson (Delta Force, seriál Walking Tall), Yvette Mimieux (Černá díra)
imdb: www.imdb.com/title/tt0076731/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze