Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Zákon mlčení (Code of Silence)

Pondělí, 22 říjen, 2007 v 20:55. Autor ozzy666

Hlavní role v Zákonu mlčení byla původně plánována pro Clinta Eastwooda. Protože ji nepřijal, mohl na místo Drsného Harryho nastoupit Drsný Chuck, pro nějž se tato detektivka stala jedním z nejnormálnějších filmů jeho pestré kariéry. Hned po ní se však vrátil zpět do produkční náruče bratranců Golana a Globuse a jejich společnosti Cannon Films, aby se v akčním snímku Delta Force zúčastnil toho, na co jsme u něj zvyklí – kopů z otočky a střílení malých raketek z motorky.

Pod vedením renomovaného režiséra Andrewa Davise, jenž je podepsán např. pod Přepadením v Pacifiku, Fordovým Uprchlíkem nebo Protiúderem s Arnoldem Schwarzeneggerem, si zkusil trochu jinou ligu – slušný rozpočet a kvalitní štáb. Karate je zde minimum, ale byl by hřích, aby Chuck aspoň něco ze svého umění nepředvedl. Jeho fanouškům bude málo akční děj nejspíš vadit, stejně jako pomalé a rozvážné tempo vyprávění, na druhou stranu film možná potěší ty, kteří mají rádi detektivky o osamnělých strážcích zákona ze 70. a 80. let.

Chicagský detektiv Cusack (Norris) implantuje volavku mezi obchodníky s drogami a chystá se je zatknout během předávky. Pečlivě připravovaný plán překazí gang, který se najednou objeví na scéně a vystřílí konkurenci do posledního muže. Při honičce navíc jeden z policistů omylem zastřelí malého kluka, ale – před očima svého parťáka – to narafičí to tak, aby to vypadalo jako sebeobrana. Cusackovi leží po tomto debaklu na bedrech plný pytel problémů: kolumbijsko-italská krevní msta, při níž se jedna mafiánská rodina snaží vyhladit druhou, sympatická a nevinná Diana, které tím pádem hrozí smrt, a falešná loajalita mezi parťáky, zvaná Zákon mlčení.

Davis jako tradičně předvádí profesionální řemeslo. I když snímek nepatří k jeho nejakčnějším, působí solidně, inteligentně a dobře se na něj dívá. Příběh není jednorozměrný, nikam nepospíchá a odvíjí se pomalu a jistě – což může být pro někoho s nedostatkem trpělivosti problém. Jistě by mohl být svižnější, nicméně v Norrisově portfoliu se jedná o zajímavé vybočení z jeho typického braku. Na scénáři se spolupodíleli Michael Buttler a Dennis Shryack (oba Eastwoodův Bledý jezdec) a Mike Gray (Wavelength).

rok: 1985
režie: Andrew Davis (Přepadení v Pacifiku, Uprchlík, Řetězová reakce, Protiúder), hrají: Chuck Norris (Osmiúhelník, Firewalker, Nezvěstní v akci, Delta Force, seriál Walker – Texas Ranger), Henry Silva (Ghost Dog), Molly Hagan
imdb: www.imdb.com/title/tt0088936/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze