Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Starcrash

Pondělí, 29 říjen, 2007 v 23:00. Autor ozzy666

Ti dříve narození si možná vzpomenou na film Zlatá Sindibádova cesta (1974) a na bezesné noci, které jim způsobila postava Caroline Munro, lehce přioděná ve velmi těsném kostýmu. I když se v dětství zdají všechny věci větší, je tato pozdější Bond-girl nepochybně hlavním a současně jediným kladem italské vesmírné pohádky Starcrash. Ne, nechystám se na Pakárnách věnovat čas italskému braku, pro něhož opravdu nemám ani tu nejmenší slabost, ale v tomto případě udělám výjimku. Starcrash totiž obsahuje vedle Caroline Munro několik dalších známých jmen, a rovněž má vazbu na Rogera Cormana, který koupil distribuční práva, aby prozkoumal trh pro svého Sadora, vládce vesmíru.

Z oněch známých jmen se této taškařice zúčastnili David Hasselhoff, Christopher Plummer a "bondovský" skladatel, pětinásobný držitel Oscara John Barry (jehož hudba, je – při vší úctě – utahaná, jako vždy). Film je po všech stránkách zastaralý – technicky i žánrově. Jako by zcela míjel trendy doby. Pokud to byl záměr, nebyl rozhodně moc chytrý. Nevím, co tím tvůrci sledovali, ale to je možná tím, že se neorientuju v italské produkci.

Hodný hvězdný císař (Plummer) se dozví, že zlý hrabě Zarth Arn, který žije kdesi daleko mezi strašidelnými hvězdami, disponuje ultimátní zbraní, zvanou doom mešín, kterou chce srazit na kolena všechny, kteří se mu protiví. Hodný císař tedy vyšle svého syna Simona (Hasselhoff), aby našel planetu přízraků a zjistil o nebezpečném vynálezu zkázy co se dá. Syn se z mise dlouho nevrací, a tak císař požádá o pomoc pašeráckou krasavici Stellu (Munro).

Jak jsem řekl, Starcrash je dost děsný. A ne vše má na svědomí rozpočet. Režie je nevynalézavá, děj nezajímavě zpracovaný a většinu času nadprůměrně nudný. Jen občas se objeví situace, kdy je tak špatný, až je legrační. Např. prkenný souboj s obřím mechanoidem ženského pohlaví nebo kuriózní dobývání Zarth Arnovy kosmické lodě. Císař do ní nechá střílet invazní kapsle s vojáky, kapsle proletí obrovskými (až "zámeckými") okny nepřátelské lodě, vojáci vyskáčou a pustí se do boje. V postprodukci se jejich zbraním dodělá laserový paprsek, který však někdy sedne trochu nakřivo. Opravdu tristní zážitek...

rok: 1979
režie: Luigi Cozzi (Upíři v Benátkách), hrají: Caroline Munro (Špion, který mě miloval, Zlatá Sindibádova cesta, Captain Kronos: Vampire Hunter), David Hasselhoff (seriály Pobřežní hlídka, Knight Rider), Christopher Plummer (Bitva o Británii)
imdb: www.imdb.com/title/tt0079946/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze