Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Headless Horseman

Pondělí, 31 březen, 2008 v 20:45. Autor ozzy666

Irvingova povídka The Legend of Sleepy Hollow patří k jedněm z nejoblíbenějších literárních předloh filmových a televizních tvůrců. Pro příklad nemusíme chodit daleko, stačí vzpomenout Tima Burtona a jeho Ospalou díru s Johnny Deppem a Christinou Ricciovou. Když na to přijde, snadno dohledáme pěknou řádku dalších adaptací, z nichž nejstarší je z roku 1922. Americký spisovatel Washington Irving publikoval svůj smutný příběh o bezhlavém jezdci už ve 20. letech 19. století. Co dozajista netušil je, že se jednoho dne dostane jeho dílo do nesvatého svazku s produkční společností Active Entertainment (Gryphon, The Black Hole, The Snake King, Mansqito).

Parta mladých lidí jede strávit Halloween kamsi za město, někam, kde to žije. Cestou trochu bloudí, a tak zkusí náhodnou zkratku lesem. Ta je zavede do divné zachmuřené vesnice, kde se lidé jen tak bez cíle šourají kolem, nepřátelsky po nich blýskají očima a někteří z nich, nevím proč, jedí žížaly. Netrvá dlouho a ukáže se, že v okolních lesích řádí bezhlavý jezdec. Vesničané pro něj potřebují získat sedm hlav od sedmi lidí, aby si udobřili pekelné mocnosti, které je drží v šachu kvůli jakémusi historicky ne zcela výhodnému paktu. Než mladým dojde, v jak prekérní situaci se ocitli, jsou jich už dvě třetiny bez hlavy. Zbylá třetina se na radu spřátelené redneckovské teenagerky s culíky pokusí – jako opravdu poslední východisko z nouze – najít místní relikvii, posvěcený meč. Ovšem obelstít bezhlavého jezdce, který pohotově vyměnil svého démonicky černého oře za starý rozhrkaný motocykl, nebude snadné...

Headless Horseman je mimořádně hloupá podívaná. Neexistují v ní ani přibližná pravidla, protože na něco takového zkrátka počítačový generátor scénářů zatím ještě nestačí. Prostě se tam motá banda postav na porážku a všichni se chovají jako éterem omámený hmyz. Chovat se hloupě není nic neobvyklého ani v reálném světě, ale zde to s přehledem překračuje hranice běžné debility.

Horseman je bohužel tak otravný, že už ani není vtipný. Režisér většinu scén musel vymýšlet za pochodu (prostě mu momentálně proletěly hlavou), a jsem v pokušení napsat, že za pochodu vymyslel kompletně celý film (prostě mu momentálně proletěl hlavou). Sledovatelná je jen asi 1 minuta na konci, o níž se dá říct, že vypadá přibližně jako film. Režisér a scénárista si směle mohou podat ruku jako rovný s rovným. Herci nejsou horší, než v jakékoli jiné sračce tohoto typu.

rok: 2007
režie: Anthony C. Ferranthe, hrají: Billy A. Brown, Rebecca Mozo, Arianne Fraser, Richard Moll (Dům)
imdb: www.imdb.com/title/tt1046930/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze