Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Výkupné (Ransom)

Středa, 23 červenec, 2008 v 23:00. Autor ozzy666

Skotský patriot Sean Connery natočil ohromnou spoustu filmů a jen málokterý byl vyložený – dá-li se to tak nazvat – průšvih. Spíš je jeho tvorba prošpikovaná dlouhou řadou úspěšných rolí, od Jamese Bonda po Henryho Jonese. Někde mezi těmito dvěma póly se pohybuje britské teroristické drama Výkupné. Pamětníci možná s trochou úsilí vyloví v paměti, že zhruba před 30 lety šlo i v československých kinech.

Jeho hlavní diváckou atrakcí je jistě Sean Connery, ale neměli bychom zapomenout ani na Iana McShanea, který předvedl své herecké kvality např. ve velkofilmu Bitva o Británii, Woody Allenově Sólokapru nebo drsném kovbojském seriálu Deadwood. Přičtěme k tomu další dva plusy v podobě finského režiséra Caspara Wredeho (Jeden den Ivana Děnisoviče) a hudbu Jerryho Goldsmithe, a vyjde nám docela zajímavý výsledek.

V nejmenované skandinávské zemi zajmou teroristi britského velvyslance a drží ho na ambasádě jako rukojmí. Výměnou za jeho život chtějí svobodu pro své kumpány pobývající toho času ve vězení a pro sebe vrtulník. Původní ústupový plán však selže, ale jako nazavolanou jim z Anglie přiletí na pomoc komplic Petrie (McShane) i s uneseným civilním dopravním letadlem plným cestujících. Velitel záchranné akce plukovník Tahlvik (Connery) má teď dva problémy – jedny rukojmí na ambasádě, druhé rukojmí v letadle – a čas se nepříjemně krátí. Kromě toho začíná nabývat dojmu, že v celé té podivné záležitosti něco nehraje...

Film byl natočen v 70. letech, a tudíž je jeho tempo značně volné. Když při něm na chviličku usnete, o nic zásadního nepřijdete. To neznamená, že by byl jako thriller špatný, jen je zkrátka z dnešního pohledu velmi poklidný. I kdybyste si pustili 2 až 3 takové filmy najednou, pořád byste v pohodě stíhali. Výkupné je určitě solidní řemeslo se slušnými hereckými výkony, nicméně působí delší než ve skutečnosti je.

DVD

Disk vydaný u nás Bontonem má širokoúhlý obraz, českou (DD 2.0) a anglickou (DD 5.1) zvukovou stopu a české titulky. Z bonusů zde najdeme trailer a biografie Conneryho, McShanea a Wredeho.

rok: 1975
režie: Caspar Wrede (Jeden den Ivana Děnisoviče), hrají: Sean Connery (Outland), Ian McShane (Bitva o Británii, Sólokapr, seriál Deadwood)
imdb: www.imdb.com/title/tt0073796/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze