Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Mstitel (The Punisher)

Čtvrtek, 14 září, 2006 v 21:06. Autor ozzy666

Grandiózní nákladná kravina Kat (2004) naštěstí nemá nic společného s pakárnou, o níž bude dnes řeč. Vlastně jednu podstatnou věc společnou mají, je jí předloha komiksového hrdiny Punishera. Tím naštěstí veškerá podobnost končí, protože sledovat Kata byla bolest (mám dojem, že jsem ho ani nedokoukal), zatímco sledovat Lundgrenova Mstitele bylo hodně příjemné osvěžení.

Frank Castle alias Punisher je smutný a mírně vyšinutý hrdina s traumatem, neboť jeho rodina zahynula při gangsterské přestřelce. Od té doby přísahal smrt všem padouchům, kterým se třeba pomocí špinavé právnické kličky podařilo vyklouznout ze sítě spravedlnosti a vyměklý justiční systém je na ně krátký. Zločinec může uniknout byrokracii, ne však Punisherovi. Za posledních 5 let zbavil pokojné občany 125 zločinců a do skončení filmu k nim pár desítek dalších přidá. To ovšem nevidí jako svůj hlavní problém mafián Gianni Franco. Tomu se plete do řemesla sebevědomá japonská Jakuza, která chce převzít a ovládnout byznys. Aby se jí lépe vyjednávalo, unese všem mafiánským bossům děti. Franco tlačí Franka ke zdi a nutí ho spolupracovat. Jen on je dost drsný na to, aby děti osvobodil. Protože má Frank Castle zmíněné rodinné trauma, neochotně slíbí pomoc. Ale smlouva s Punisherem je jako smlouva s ďáblem, až lhůta vyprší, nadejde čas zúčtování a hříšník bude muset krvavě zaplatit.

Je zjevné, že peníze kazí nejen lidi, ale i filmy. Nový a dražší Punisher - Kat - postrádá potřebnou pokleslost komiksové předlohy, zato překypuje pozlátkovostí, povrchností a obligátním patosem. V Mstitelovi jsou klišé použita tak, že je radost je sledovat, zatímco u Kata jsou obtížná a lezou na nervy. Co má být drsné je drsné, co má mít nadhled, má nadhled. Proto i velmi šílené scény nejsou trapné, ale příjemně legrační. Klasická dramaturgie děje zajišťuje ukázkově rychlý spád (to možná nějak souvisí s produkční společností New World Pictures a režisérem Markem Goldblattem, střihačem Terminatora 2, Pravdivých lží a spousty dalších úspěšných akčních A-filmů ).

Výsledný dojem podtrhuje šikovně zvolené herecké obsazení. Takzvanými znalci proklamovanou "propracovanou psychologii komiksových anti-hrdinů" fakt nedokážu brát ani okrajově vážně, takže mi Dolph Lundgren do této role sedl "jak na hrnec". Výborný je určitě Jeroen Krabbé coby hlavní padouch Gianni Franco, standard odvádí Louis Gossett jr., o němž jsem tu už jednou napsal, že je nejčastěji obsazovaným nositelem Oscara v brakové kinematografii. Jistě, Mstitel se blýská mnohem méně než Kat, výbuchy a efekty jsou o 15 let horší. Ale protože nejsem ochotný na základě tohoto posuzovat kvalitu filmu, je pro mě vítěz jasný.

rok: 1989
režie: Mark Goldblatt, hrají: Dolph Lundgren (The Mechanik, Ochránce), Jeroen Krabbé (Uprchlík), Louis Gossett jr. (Firewalker)
imdb: www.imdb.com/title/tt0098141/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze