Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Man-thing

Úterý, 19 prosinec, 2006 v 22:36. Autor ozzy666

Man-thing je komiksová postava nakladatelství Marvel. Je to ohromná hora čehosi, co žije v bažinách a vraždí každého, kdo se jí protiví. Pokud vám to něco připomíná, pak se vaše úvahy ubírají správným směrem. Společnost DC Comics má ve svých řadách podobnou bažinovou postavičku – Swamp Thing. Než se pustíme do obviňování toho či onoho z plagiátorství, musíme si upřesnit, kdy jednotliví hrdinové vznikli. První komiks s Man-thing vyšel v roce 1971, o měsíc dříve, než Swamp Thing. Do jaké míry to byla náhoda možná vysvětlí fakt, že spolutvůrce Man-Thing Gerry Convay měl v té době za spolubydlícího Lena Weina, autora Swamp Thing.

Do městečka na Floridě, kde mezi obyvateli nepanují právě vřelé vztahy, přibude nový šerif. Zuří tu válka mezi ekology a těžařským baronem s příznačným jménem F.A Schist, který plundruje místní močály, a aby toho nebylo málo, oblast má neobvykle mnoho pohřešovaných. K pohřešovaným se postupně přidávají čerstvé i rozložené mrtvoly, a šerif Williams se snaží vypátrat, odkud vítr vane. Nejprve podezírá ekology, ale je stále jasnější, že vítr vane z močálu. O tom se ho také celou dobu snaží přesvědčit učitelka z mateřské školky a hlavní ekologická aktivistka Elizabeth.

Film vůbec nepůsobí špatně a v žádném ohledu netrpí finanční nouzí. Poměrně snadno by mohl fungovat jako nízkorozpočtové áčko. Má příjemnou nazelenalou atmosféru, záběry v močálu jsou lepší než z opravdového močálu a i digitální triky jsou na vysoké úrovni. Dobrý dojem dělá vzhled monstra z bažin, které překvapivě nevypadá jako chlápek oblečený do legračního gumového kostýmu s falešným mechem. Trochu mi nesedělo obsazení ekoložky – krasavice. Představitelka Elizabeth vypadá jako běžná blonďatá pipina a její nezištnou angažovanost pro blaho lidstva jí moc nevěřím.

Až do zhruba poloviny je Man-thing dobře napsaný. Je napínavý, záživný a má spád. Pak ale ztrácí svou přímočarost a začne se drobit do zbytečných odboček a slepých uliček. Škoda, že se takhle zvrhl, protože závěrečná scéna už je jen vítaným vysvobozením z blátivého vlhkého zeleného marasmu.

rok: 2005
režie: Brett Leonard (Virtuozita, Trávníkář), hrají: Matthew Le Nevez, Rachael Taylor
imdb: www.imdb.com/title/tt0290747/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze