Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

DOA: Na život a na smrt (DOA: Dead or Alive)

Úterý, 20 únor, 2007 v 22:38. Autor ozzy666

"Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy."

– Epitaf z náhrobku videohry Mortal Kombat

Existuje konzolová hra Dead or Alive, kterou jsem nikdy nehrál, nikdy jsem jí neviděl a teď o ní slyším poprvé v souvislosti se stejnojmenným filmem hong-kongského režiséra Corey Yuena (Kurýr). Znalci mě možná opraví, ale představuji si jí něco jako současnou variantu staré legendy Mortal Kombat. DOA i Mortal Kombat mají jednu věc společnou: obě jsou to videohry a podle obou byl natočen film. Ve své době se mi film podle Mortal Kombatu docela líbil. Pestrý, jednoduchý, dynamický s dokonale padnoucí hudbou. Shodou okolností jsem ho znovu viděl asi měsíc před tím než DOA, a už mi kupodivu přišel pomalý, nudný a vyčpělý. Souboje, které jsem si pamatoval jako bleskové, skvěle nasnímané a videoklipově stříhané, se táhli jak ztuhlý med. Je neuvěřitelné, jak obrovský skok udělal "identický" film za 10 let. DOA není samozřejmě o nic intelektuálnější, ale vizuálně a řemeslně je úplně někde jinde.

Nevím, kdy jsem naposledy viděl něco podobně trhlého. Mezi béčky ano, ale v mainstreamu? Leda snad Charlieho andílky, i když i ti vypadají proti DOA jako Čechovovy Tři sestry. Naprostá vyšinutost a kýčovitost byly pochopitelně tvůrčí záměr. Vyšinutost a kýčovitost hong-kongských filmů, kterou Yuan s úspěchem přenáší do Hollywoodu. Je zde vše: karate, krasavice, silikon, čest, věrolomnost, romance a přehnaně špatný humor. Děje je minimum, jen se snaží dát opodstatnění dlouhému sledu soubojů a poletování postaviček na vyretušovaných drátech.

Vyznavači různých bojových stylů jsou pozváni na věhlasný turnaj, který se koná na ostrově uprostřed oceánu a vítěz může vyhrát 10 mil. dolarů. Jako pozvánka bojovníkům přiletí takový malý bazmek, který se zbodne poblíž – třeba do paluby jachty na širém moři nebo do vzpěry letícího rogala. Turnaj v dobré víře založil starý Douglas, otec Heleny, veselé dívky na kolečkových bruslích. Douglas však zemřel a pochodeň pořadatele formálně převzala Helena. Ve skutečnosti však má vše pod palcem naoko loajální Donovan.

Hlavními hrdinkami, kolem nichž se vše točí, jsou Tina, Christie a Kasumi. I když na to nevypadá, Tina je profesionální wrestler, Christie zase špičkový zloděj, zatímco Kasumi je princezna, která, aby se mohla zúčastnit turnaje, musela utéct ze své země. Během předchozího turnaje totiž zmizel její bratr a ona se rozhodla vypátrat, co se s ním stalo. Že nebylo vše košer je nasnadě, protože je každým dnem jasnější, že Donovan hraje s bojovníky nějakou špinavou hru.

Jak už jsem řekl, DOA je po dějové stránce naprosto povrchní záležitost. Dialogy se omezují na klišé a levné vtípky. Je jasné, že tvůrci ani o nic jiného neusilovali, pouze o nenáročnou a efektní zábavu pro děti a pubescenty. Tj. hodně ran, žádná krev. Z tohoto hlediska se jejich záměr (asi) zdařil... nevím, jsem všechno, jen ne dítě nebo pubescent. Osobně na mě bylo karate, kung-fu atd. trochu moc, ale celkem bez námahy se těch necelých (!) 80 min. dalo přežít. Takže, proč ne...

Docela hezky a uvolněně ve filmu hraje sympatická Jaime Presslyová v roli wrestlerky Tiny (kdo viděl první řadu povedeného seriálu My Name is Earl, ví, o kom je řeč). Jako typ je dobře vybraná princezna Kasumi (Devon Aoki), třetí "sestra" Christie už je jen standardní pipina Holly Valanceová. Zlého Donovana si zahrál Eric Roberts a jako perlu jsem si na závěr nechal princeznina ztraceného bratra Kane Kosugiho (syna Sho Kosugiho). Rád bych hrdě poznamenal, že Kanea znám ještě jako malého chlapečka... přesvědčte se sami v Ninjově pomstě.

rok: 2006
režie: Corey Yuen (Kurýr), hrají: Jaime Presslyová (Torque: Ohnivá kola, seriál My Name is Earl), Devon Aoki (Rychle a zběsile 2, Sin City – město hříchu), Holly Valanceová, Eric Roberts (Specialista), Kane Kosugi (Ninjova pomsta), Natassia Maltheová (Elektra)
imdb: www.imdb.com/title/tt0398913/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze