Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Krásky (Looker)

Úterý, 17 duben, 2007 v 23:45. Autor ozzy666

Dnes už 64letý spisovatel, scénárista a režisér Michaele Crichton se do povědomí diváků nejvíce zapsal po uvedení adaptace své knihy Jurský park, přičemž už v roce 1971 zaznamenal slušný úspěch se svým sci-fi románem Kmen Andromeda. Podepsán je např. pod Vycházejícím sluncem, Kongem, Koulí nebo Vikingy, a na Pakárnách jste si mohli přečíst recenzi jednoho z jeho prvních režijních počinů Westworld.

Krásky jsou asi zatím nejlepší Crichtonova režie. Příběh je zajímavě rozehraný; dlouho není jasné, o co jde, a tak může být divák napnutý a zvědavý, kam se to vyvrbí. Později se sice ukáže, že pointa není právě převratná a originální, ale když se člověk baví, tak co? Kvalitní je i herecké obsazení, které zahrnuje Alberta Finneyho, Susan Deyovou a Jamese Coburna.

Plastický chirurg dr. Larry Roberts se specializuje na obličeje. Chodí k němu spousta exkluzivních hereček z reklam s tím, že je jejich nos o milimetr křivější, než by měl, a že nutně potřebují operaci. Roberts je na lecjaké vrtochy krasavic zvyklý, a tak tyto nesmyslné požadavky připisuje jejich svérázné nátuře a výstřední posedlosti po dokonalosti. Brzy se však ukáže, že herečky, které na jeho klinice podstoupily zákrok, jsou zavražděny nebo spáchaly sebevraždu. Když se na místě činu najdou doktorovy stopy, projeví o jeho osobu zájem policie.

Aby přišel věci na kloub, začne pátrat na vlastní pěst. Zjistí, že si jeho mrtvé klientky nedávno nechaly přeměřit své proporce u společnosti Digital Matrix, která dělá do 3D technologií, a že stále ještě zbývá Cindy, poslední dívka, kterou zatím nikdo nesejmul. Spojí se s ní a společně se snaží vypátrat motiv vražd a jejich původce. Plány jim nenápadně hatí neznámý chlápek se zvláštní pistolí, co dokáže zastavit čas.

Krásky nejsou nějak přehnaně nápadité nebo extrémně chytře vymyšlené. Závěrečné zúčtování dokonce není ani moc svižné. Vlastně se námětem jedná o poměrně obyčejný film. Nicméně je po většinu času dobře režírovaný, relativně napínavý a je zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet.

rok: 1981
režie: Michael Crichton (Westworld), hrají: Albert Finney (Vražda v Orient expresu, Millerova křižovatka), Susan Deyová, James Coburn (Sedm statečných)
imdb: www.imdb.com/title/tt0082677/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze