Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Karate tiger 1: Neustupuj, nevzdávej se (Karate Tiger AKA No Retreat, No Surrender)

Středa, 25 duben, 2007 v 21:38. Autor ozzy666

Mám-li si vybavit, kdy poprvé jsem viděl film s Van Dammem, nebude to navzdory mé nevyhnutelně skomírající paměti tak složité. Bylo to téměř přesně před 17 lety a nebyl jím nikdo jiný než Karate tiger. Z toho je patrné, jaké věci mě v mládí formovaly, a proč jsem dospěl až tam, kde momentálně jsem. Pokud jste film viděli (jako že asi viděli), nemůžete mi to mít za zlé.

Pro Van Damma to byla jakási přípravka na první hlavní roli, která přišla až za dva roky s legendárním Krvavým sportem. Zde zatím jen tak přicmrndával, ukazoval svaly a dělal své oblíbené roznožky. Nejsem žádný velký znalec jeho trháků, ale mám pocit, že zlý ruský šampión Ivan Krešinskij byla jeho poslední záporná role. (Teď mě napadá, že ho pojmenovali Krešinskij možná proto, že to zní jako crash.)

Děj je střižen podle obligátní šablony: pokořený hrdina, trénující hrdina, mstící se hrdina.

Jasonův otec vlastní v Los Angeles menší školu karate, ale zlý byznysmen s ruským poskokem ho z ní vyženou. Rodina se tedy přestěhuje do Seattlu, aby zde začala nový život. Přes otcovu téměř až tolstojovskou zahořklost k bojovým sportům se Jason začne motat okolo školy úřadujícího mistra USA v karate Iana Reillyho a později i kolem jeho sestry Kelly. To se však nelíbí instruktorovi Deanovi, který o Kelly marně usiluje, a nepěkně s Jasonem vytře podlahu (pokořený hrdina). Zhrzený mladík, nenalézaje pochopení u vlastního otce, se v zoufalství vypláče u hrobu Bruce Leeho. Jeho hoře je tak silné, že se mu zjeví duch zesnulého karatisty a začne ho cvičit pomocí tvrdé ruky a moudré východní filosofie (trénující hrdina). Mezitím se o Reillyho školu začne zajímat zlý byznysmen a vyzve jeho nejlepší karatisty ke klání proti neporazitelnému Ivanovi Krešinskému. Poté, co dostanou všechny místní špičky na frak, Jason povstane, odhodí tepláky, vběhne do ringu a nakope Van Damma do roznožky (mstící se hrdina).

Karate tiger je excelentní příklad spotřebního zboží pro děti, které se zcela vykalkulovaně veze na vlně zájmu o bojové sporty, nindži, šaoliny a podobné záležitosti – samozřejmě s jediným účelem, aby se dobře prodávalo. Nutno přiznat, že v tomto směru je dokonale zvládnuté a že zkušeně integruje i další prvky tehdejší pop-kultury, jako breakdance, disko, rap apod. Svým způsobem je to mistrovské dílo, protože v něm není snad jediná vteřina plonková. To vše jsou důvody, proč na Karate tigera nedám dopustit.

rok: 1986
režie: Corey Yuen (Kurýr, DOA: Na život a na smrt), hrají: Kurt McKinney, Jean-Claude Van Damme (Zástupce velitele)
imdb: www.imdb.com/title/tt0089695/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze