Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Zákon ulice (Urban Justice)

Pondělí, 04 únor, 2008 v 21:59. Autor ozzy666

–„Jste stejný, jako oni.“ –„Ne, jsem mnohem horší“, odpovídá s kamenným výrazem Steven Seagal na výtku jedné z postav ve filmu Zákon ulice. Že je v poslední době hodně špatný a že pro něj zbylo místo jen v akčních filmech kategorie B, asi nemá cenu zdůrazňovat. V tomto případě se – navzdory uvedenému citátu – vzepjal – za peníze Sony Home Entertainment – k nadprůměrnému výkonu, a výsledek vyvolal dokonce úvahy, zda by si nezasloužil distribuci v kinech. Nakonec sice zůstal na DVD, ale je neoddiskutovatelné, že Zákon ulice patří k nejlepším filmům Stevena Seagala za posledních několik let.

Že výrobní štáb pracoval na americké půdě a nepřesunul se na Balkán, je hned první viditelnou výhodou. A další, Seagal je – přes své nešťastné tělesné proporce – zase opravdu cool! Fyzicky samozřejmě nemá ani na to, aby se ohnul pro upuštěný granát, ale rozpočet dovolil natočit dost záběrů na to, aby je bylo možné věrohodně sestříhat. Takže zase ledabyle a bez námahy nakope pět chlapů najednou, aniž by se při tom zpotil nebo zafuněl.

Snímek se odehrává v městské džungli plné drog, gangů a zkorumpovaných poldů. Není nic, co by Seagalův syn – detektiv nenáviděl víc. Jednoho dne se stane svědkem drogového dealu mezi gangstas a svými křiváckými parťáky. Dříve než stačí kohokoli obvinit, je v noci vylákán ven na ulici a úkladně zavražděn. Jeho otec, muž s nejasnou minulostí, přísahá pomstu tomu, kdo to udělal. Ať je to kdokoli. Nechce bojovat za lepší svět, chce jen pomstu a hlavu vraha. Nejlépe prostřelenou. Nejprve se však musí ponořit do kalu metropole a najít pravdu. A běda každému, kdo se mu postaví do cesty. Takový pošetilec slízne kulku, nebo ránu malíkovou hranou do ohryzku.

Zákon ulice je lépe natočen a sestříhán, než je u Seagala běžné, a tak ani on v něm nepůsobí trapně. Režisér Don E. FauntLeRoy se vytáhl rozhodně víc než v pětipakárových Žoldácích spravedlnosti. Film je docela krvavý a vcelku rozumně si nehraje na politickou korektnost. Kdo se Stevenovi protiví nebo se mu montuje do života, toho nemilosrdně sejme. I obsazení se povedlo: jednoho z psychopatických gangstas docela dobře hraje komik Eddie Griffin (Duce Bigalow: Dobrej striptér), a kromě něj na obrazovce uvidíme i Rodriguezova dvorního šílence a hlavního představitele filmu Mačeta, nepřehlédnutelného Dannyho Treja (Desperado).

rok: 2007
režie: Don E. FauntLeRoy (Žoldáci spravedlnosti, Dnes zemřeš), hrají: Steven Seagal (Stíny minulosti, Vnitřní nepřítel, Černý úsvit, Žoldáci spravedlnosti), Eddie Griffin (Duce Bigalow: Dobrej striptér), Danny Trejo (Desperado)
imdb: www.imdb.com/title/tt0910934/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze