Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Stargate: Continuum

Čtvrtek, 31 červenec, 2008 v 21:52. Autor ozzy666

Úspěšný seriál Hvězdná brána (Stargate SG-1) to dotáhl na úctyhodných deset sezon. Ale co víc, přestože vznikl na motivy výpravného sci-fi Rolanda Emmericha z roku 1995 Hvězdná brána, sám se posléze stal základem pro dvě další odnože – nepříliš úspěšný kreslený seriál Stargate: Infinity a především (až doposud) pět řad hraného seriálu Stargate: Atlantis. Navíc se intenzivně zvažuje další potenciální spin-off. Přestože je seriál Hvězdná brána historií, producenti mají v úmyslu natáčet tematické DVD-filmy z tohoto prostředí tak dlouho, dokud divácký zájem nepoleví. Na rok 2008 byly plánovány dva: Archa pravdy a Continuum.

Archa pravdy přinesla na DVD přesně to, co diváci už znali z televize. Byl to vlastně „díl“ seriálu, velmi nepatrně vyšperkovaný do filmové podoby. Tvůrci však rozhodně nepřekročili svůj stín a vesměs ničím zásadním nepřekvapili. Je zajímavé, jak hodně se v tomto směru Continuum liší. Martin Wood režíruje ještě daleko „filmověji“ než Robert C. Cooper v Arše. Dovolí si zařadit vyloženě náladové záběry, v nichž se zdánlivě nic neodehrává a které „jen“ umocňují atmosféru. A opět můžeme počítat s vynikající symfonickou hudbou Joela Goldsmithe, jenž dělá svému (před čtyřmi roky zesnulému) otci skutečně čest.

Na planetě mimo naší sluneční soustavu se chystá poprava goauldského lorda Baala, které přihlížejí i členové týmu SG-1 a generál O’Neill (Anderson). Těsně před vykonáním rozsudku začnou znenadání některé osoby mizet a s nimi postupně i celé město. Jako by nikdy neexistovalo. V nastalém zmatku se podaří Mitchellovi, Carterové a Jacksonovi proskočit bránou a dostat se zpět na Zemi. Ta je však trochu jiná než ta, kterou tak dobře znali. Ukáže se, že Baal našel způsob, jak cestovat hvězdnými branami nejen do vzdálených koutů galaxie, ale i v čase, a že úmyslně změnil pár důležitých událostí.

Continuum je rozhodně tím nejlepším, co až doposud v rámci Stargate vzniklo. Dobře napsaný časový paradox je evidentně zábavnější než obyčejné sestřelování Marťanů. Kdyby byly lepší některé triky a výprava, možná by si film neudělal ostudu ani v kinech. Continuum obstojí samo osobě, a ne jen jako součást něčeho většího. Příběh je dostatečně srozumitelný, a pro jeho pochopení není třeba být fanouškem, který má poslední tři sezony seriálu v malíčku. Jediné, co mi na obou filmech, a ostatně i na posledních řadách seriálu, vadilo, je, že herci hrají přehnaně uvolněně a jejich žoviální a rádobyvtipné hláškování snižuje napínavost děje.

rok: 2008
režie: Martin Wood, hrají: Ben Browder (seriál Farscape), Amanda Tapping (Sanctuary), Christopher Judge (Blízko nepříteli), Michael Shanks (Swarmed), Claudia Black (Černočerná tma), Richard Dean Anderson (seriál MacGyver)
imdb: www.imdb.com/title/tt0929629/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze