Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Pistolníci (Gunmen)

Pondělí, 28 červenec, 2008 v 21:24. Autor ozzy666

Až na pár výjimek nepřekypuje kariéra Christophera Lamberta zajímavými, tím méně zapamatováníhodnými rolemi, a totéž v bledě modrém platí i pro Maria Van Peeblese. Možná v ještě větší míře než pro Lamberta, protože ten má za sebou aspoň Highlandera, absolutní klasiku, kterou mu – k jeho dobru – už nikdo neupře. Oba herci se spolu sešli v roce 1994 hned dvakrát – ve třetím pokračování zmíněné ságy o nesmrtelném Skotovi (ovšem jen proto, aby potvrdili pravdivosti rčení, že žádné téma nelze ždímat do nekonečna) a podruhé v buddy movie Pistolníci.

A měli štěstí, protože tentokrát to vyšlo. Možná s tím má co dělat scénář Stephena Sommerse (napsal a režíroval všechny tři Mumie), možná k tomu přispěl bavič Denis Leary v naprosto nekomediální roli, anebo startrekovský kapitán Patrick Stewart, jako chromý drogový baron Loomis. Už vůbec si pak nelze stěžovat na obsazení Brendy Bekkeové (Povídky ze záhrobí: rytíř Démon, Přepadení 2: Temné území).

Lambert hraje nepříliš šikovného zlodějíčka Daniho Serviga, co se potlouká po Střední Americe a vymýšlí lemploviny. Moc se mu nedaří, a tak se každou chvíli ocitne v nějakém venkovském vězení. Jeho staršímu a chytřejšímu bratrovi se podaří štípnout drogovému bossovi Loomisovi (Stewart) 400 milionů dolarů pocházejících z obchodu s narkotiky, ale než se s nimi stačí vypařit, navštíví ho parta nájemných Loomisových zabijáků vedená Armorem O'Malleyem (Leary). Ukáže se, že miliony jsou ukryty v nějakém přístavu na jisté lodi. Kde, to ví jen mladší lemplovitý bratr Dani Servigo, toho času v lochu. Lovec odměn Cole Parker (Van Peebles), co pracuje pro americké protidrogové, zase zná jméno lodi, a tak Danimu pomůže utéct a společně se vydají na cestu. V patách je jim sadista O'Malley.

Pistolníci jsou typický akční film s nesourodými parťáky, kteří se sice navzájem různě podrážejí a střílejí se do nohou, ale v podstatě se mají rádi, protože si pak vždycky hodí lékárničku. Děj je překvapivě vtipný, postavy hláškují přesně tak, jak žánr vyžaduje, a mezi Lambertem a Van Peeblesem opravdu funguje chemie. A na to, že se film nese ve velmi žoviálním tónu, je místy docela „tarantinovsky“ drsný a těžce nekorektní.

DVD

Disk, který u nás vydal Vapet, je v nešťastném ořezu 4:3, ale nezdá se, že by kdekoli jinde ve světě vyšla na DVD původní širokoúhlá verze. K dispozici jsou česká a anglická zvuková stopa (obě DD 2.0) a české titulky.

rok: 1994
režie: Deran Sarafian (Příkaz k popravě), hrají: Christopher Lambert (Highlander, Tah jezdcem, Věznice Fortress, Věznice Fortress 2, Southland Tales, Vraždy podle Jidáše), Mario Van Peebles (Full Eclipse, Highlander 3, Čelisti IV: Pomsta), Denis Leary (seriál 21. okrsek), Patrik Stewart (seriál Star Trek: Nová generace, X-Men), Brenda Bekkeová (Povídky ze záhrobí: rytíř Démon, Přepadení 2: Temné území)
imdb: www.imdb.com/title/tt0109959/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze