Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Hvězdná pěchota 3: Skrytý nepřítel (Starship Troopers 3: Marauder)

Pondělí, 18 srpen, 2008 v 19:54. Autor ozzy666

Vše začalo v roce 1959, kdy Robert A. Heinlein publikoval svůj román Hvězdná pěchota. Běžný divák se s jeho tvorbou mohl setkat především prostřednictvím stejnojmenného filmového přepisu Paula Verheovena, avšak Heinlein není ani zdaleka jen „autorem jedné knihy“. Za zmínku stojí třeba jeho romány Měsíc je drsná milenka nebo Vládci loutek, který se taktéž dočkal filmového zpracování.

Po Verhoevenově ironickém snímku převzala štafetu Hvězdné pěchoty dvě nízkorozpočtová pokračování: první má na svědomí jako svou režijní prvotinu specialista na trikovou animaci Phill Tippet (Jurský park), druhé je dílem Edwarda Neumiera, scénáristy legendárního Robocopa. V hlavní roli se po kratší pauze jako Johnny Rico opět představí Casper Van Dien.

Boj s hmyzem pokračuje! Rico slouží na vzdálené planetě, kam přijede bojujícímu mužstvu zvednout morálku všemi zbožňovaný letecký maršál Anoke. Základnu znenadání přepadnou brouci a maršál i jeho doprovod musejí honem nastartovat svůj kosmický člun a zmizet na orbit. Z oběžné dráhy jsou však sestřeleni zpět na planetu, doprostřed pouště. Rico dostane za úkol trosečníky najít dřív, než je něco sežere, ale to ještě netuší, že maršál Anoke je v tajném psychickém spojení s největším a nejchytřejším broukem.

Pro levný film je vždy dobré, má-li z čeho koncepčně vycházet. „Trojka“ celkem logicky vaří dle osvědčeného receptu prvního dílu, ale vaří z celkově horších a sem tam i prošlých ingrediencí, takže výsledkem je produkt, z něhož by se někomu mohlo udělat nedobře. Děj se vesměs občas odehrává v ne příliš velkém studiu (všichni běhají pořád dokola kolem jedněch kulis), digitální triky občas nejsou úplně přesvědčivé a Neumeier je jako režisér dost bezradný. Ke konci mi navíc přišlo, že se – jako scénárista – zbláznil a nikdo si toho v tom zmatku panujícím při natáčení nevšiml.

rok: 2008
režie: Edward Neumier, hrají: Casper Van Dien (Hvězdná pěchota, The Fallen Ones), Jolene Blalock (seriál Star Trek: Enterprise)
imdb: www.imdb.com/title/tt0844760/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze