Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Muž z bronzu (Doc Savage: The Man of Bronze)

Úterý, 26 srpen, 2008 v 22:06. Autor ozzy666

Muž z bronzu vznikl adaptací postavy urostlého superklaďase Doca Savage, kterého stvořil spisovatel Lester Dent ve svých rodokapsech. První z nich vyšel už v roce 1933 a o pár let později, konkrétně v roce 1940, se objevil i komiks. V roce 1975 se Warner bros. pokusili hrdinu vytáhnout ze starého železa a oživit jej pro televizní obrazovku. Počítalo se se sérií několika televizních filmů, z nichž však byl dokončen pouze jeden. Druhý, s názvem The Arch Enemy of Evil, zůstal, kvůli celkem oprávněně slabé sledovanosti Muže z bronzu, nedotočený.

Tvůrci se rozhodli hrdinu nemodernizovat a ponechat ho v jeho dnes poněkud zromantizované době. Na to konto se pokusili k látce přistoupit nevážně a z Doca a jeho dobrodružství si dělají mírně srandu. Bohužel, záměr příliš nevyšel a výsledek není až tak vtipný, jak by měl. Něco parodovat samo osobě nestačí.

Děj začíná ve chvíli, kdy se Doc Savage ve svém luxusně zařízeném iglú v Antarktidě dozvídá, že jeho otec zemřel v Jižní Americe na jakousi záhadnou tropickou chorobu. Neprodleně tedy opouští svou „Fortress of Solitude“ a jede se osobně přesvědčit o okolnostech otcovy smrti. Na místě zjistí, že profesor Savage objevil cestu k dávno zapomenutému indiánskému kmeni, o jehož existenci se až dosud pochybovalo. A protože se Doca nepřetržitě snaží někdo zabít, nabude jistoty, že se jeho pátrání ubírá správným směrem. S jednou místní krasavicí a pěticí svých kumpánů z pověstné „The Fabulous Five“ se vydá po profesorových stopách, aby zjistili nejen pravdu o onom záhadném kmeni, ale i o tajemné Zelené smrti.

Jak bylo řečeno, film je televizní, poměrně starý a nijak výpravný. Hodně se ho odehrává ve studiu a působí značně levně. Ale to by vcelku nebyla taková tragédie. Horší je, že Muž z bronzu je na dobrodružný film celkem mdlý. Není vyloženě zdechlý ani hloupý nebo nesympatický, ale určitě je nevýrazný. Postrádá potřebnou grácii, vtipný humor, dobrodružný nádech a aspoň trochu opravdového napětí. Od režiséra výborného Milénia a Loganova útěku se dalo čekat mnohem víc.

rok: 1975
režie: Michael Anderson (Milénium, Loganův útěk), hrají: Ron Ely, Paul Wexler
imdb: www.imdb.com/title/tt0072886/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze