Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Americký samuraj (American Samurai)

Pondělí, 27 srpen, 2007 v 21:02. Autor ozzy666

Kdo jiný by měl mít na svědomí film, v jehož názvu najdete slova americký a samuraj než společnost Cannon Pictures a Sam Firstenberg. Produkční líheň bratranců Golana a Globuse byla almou mater řady akčních ikon – Chucka Norrise, Charlese Bronsona nebo Michaela Dudikoffa – a v osobě Sama Firstenberga snadno rozpoznáme režiséra legendárního Amerického ninji. Není proto divu, že už první dialogy Amerického samuraje vyloudí na tváři diváka pobavený úsměv.

Film je natočen podle šablony. Ale podle té správné šablony. Žánrová klišé se zbytečně dlouho nerozpitvávají, naopak se rychle střídají. Děj je dost podobný Krvavému sportu, bohužel nemá takový drajv a není tak přímočarý. Nesleduje dost důsledně hlavní linii a rozpadá se na sérii pořád stejných soubojů. Ty jsou sice dost legrační (bojovníci zaujímají různé cool pózy apod.), ale omrzí.

Letadlo s miminem Andrewem se zřítí kdesi v Japonsku a v troskách zahynou jeho rodiče. Mimino Andrewa náhodou najde starý mástr Tatsuya (John Fujioka), přijme ho pod svou střechu a naučí tajným kouskům dávných samurajů. Z mimina vyroste zdatný bojovník (David Bradley) a jako takovému mu náleží rodinné dědictví – památný meč. Tento fakt ovšem leží v žaludku mástrovu vlastnímu synovi Kenjirovi (Mark Decascos). Nedokáže unést, že by se měl o otcovu přízeň dělit s cizákem, a tak se v záchvatu žárlivosti stane odpadlíkem, členem jakuzy a černou ovcí rodiny.

Uplyne několik let, každý si žije vlastním životem, když jednou v noci Andrewovi někdo meč ukradne. Dlouho po něm pátrá, až konečně chytí stopu v Turecku, kde se najde mrtvola chlápka, zabitého tajným samurajským způsobem. Takovým, který ovládá jen opravdový mástr. Dále vyčmuchá, že se neznámý zabiják pohybuje kolem ilegálních zápasů na život a na smrt, pořádaných pro boháče z celého světa vládcem tureckého podsvětí. Vypadá to, že náš hrdina bude také muset vstoupit do arény, aby obhájil čest a hlavně aby si to konečně vyřídil s Kenjirem.

Velmi vtipným prvkem je zařazení rozmanitých charakterů zápasníků: vedle samurajů je mezi nimi Viking v kožichu, americký redneck nebo dokonce Conan a pár dalších komiků. Jak už jsem řekl, i když se ve filmu najde pár hezkých okamžiků, na Krvavý sport nestačí. Scénář nemá kloudnou kostru a děj je většinou dost repetitivní, bez potřebné gradace. Vidět se dá, ale kvalit nejlepších pakáren tohoto typu nedosahuje.

rok: 1992
režie: Sam Firstenberg (Americký ninja, Ninjova pomsta, Ninjova nadvláda), hrají: David Bradley (Cyborg Cop), Mark Decascos (Hon na Orla, Bratrstvo vlků – Hon na bestii), John Fujioka (Karate Kid, Americký Ninja, Ocelový meč, Osmiúhelník, Svět budoucnosti)
imdb: www.imdb.com/title/tt0106258/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze