Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Tah jezdcem (Knight Moves)

Středa, 03 září, 2008 v 22:45. Autor ozzy666

I když se Christopheru Lambertovi nepodařilo od dob Highlandera natočit nic podobně významného, občas v jeho tvorbě problesknou celkem sledovatelné filmy. Ty slabší sice převažují, nicméně jak se říká doma u zašlých hvězd, nemusí pršet, jen když kape. U Lamberta nesměle káplo ve chvíli, kdy pod vedením švýcarského režiséra Carla Schenkela natočil detektivku z šachového prostředí Tah jezdcem, kterou rovněž spoluprodukoval.

Tah jezdcem je námětově podobný jeho Vraždám podle Jidáše. Scénář opět jede podle klasické šablony: šílenec vraždící podle určitého klíče policii postupně sděluje různé indicie jako vodítko pro určení další oběti. Stejně jako v Jidášovi má film i tentokrát slušný rozpočet a vedle Lamberta se v něm ve vedlejších rolích objeví jeho tehdejší manželka Diane Laneová (Ohnivé ulice, Dokonalá bouře, Soudce Dredd, Cotton Club), Tom Skerritt (Vetřelec) a Daniel Baldwin (seriál Zločin v ulicích, Anonymous Rex, Upíři).

Příběh začíná na šachovém turnaji, kde proti sobě hrají dva malí kluci. Jeden z nich má navrch a druhý ztracenou partii vzdává. V zápětí ale neudrží nervy na uzdě a svého soupeře s hysterickým jekotem napadne. Přeneseme se do budoucnosti a opět jsme na šachovém turnaji, tentokrát mezinárodních velmistrů. Jedním z horkých favoritů je Lambert. My ovšem netušíme, zda poťouchlý úsměv na jeho tváři má znamenat, že právě on je ten vzteklý malý psychouš, či naopak onen klidný malý génius. Během turnaje se ve městě začnou objevovat bizarně aranžovaná těla zavražděných žen, přičemž vrah oznámí, že vraždy budou pokračovat, dokud Lambert nepřijde na podstatu toho všeho. A je zřejmé, že to nějak souvisí s jeho dětstvím.

Od podobného snímku asi nelze očekávat, že nebude určitým způsobem „přitažený za vlasy“. Dobré však je, že tvůrci neodhalují nic důležitého hned a že je děj v jednotlivostech relativně nepředvídatelný. Vrah je celkem překvapením. Celou dobu to postupně vypadá na různé jiné postavy, aniž by na ně režisér příliš okatě upozorňoval a snažil se diváka levně mást. Ten tak má možnost nechat v závěru opravdu překvapit, a třeba Schenkelovi i odpustit poněkud dementně natočený konec.

DVD

Disk vydala společnost Filmhouse, obraz je původní širokoúhlý, zvukové stopy česká (5.1), anglická (5.1) a české titulky. Z bonusů jsou na DVD rozhovory s Lambertem, Laneovou, Skerrittem, Baldwinem, režisérem Schenkelem, scénáristou a německým koproducentem (30 min.), dále ukázky z natáčení (10 min.) a trailer, vše s českými titulky.

rok: 1992
režie: Carl Schenkel, hrají: Christopher Lambert (Tarzan, Highlander, Vraždy podle Jidáše, Věznice Fortress, Věznice Fortress 2, Southland Tales),Tom Skerritt (Vetřelec), Diane Laneová (Ohnivé ulice, Dokonalá bouře, Soudce Dredd, Cotton Club), Daniel Baldwin (seriál Zločin v ulicích, Anonymous Rex, Upíři)
imdb: www.imdb.com/title/tt0104627/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze